Europese erfgoedprijs voor Thermen van Diocletianus

De Thermen van Diocletianus, het klooster van Santa Maria degli Angeli (het Chiostro Ludovisi) en het gerestaureerde buitenzwembad van de oorspronkelijke thermen krijgen de Europa Nostra Prijs 2016. Die prijs wordt uitgereikt door de Europese Unie en is het grootste eerbetoon dat je in Europa inzake cultureel erfgoed kan krijgen. De in totaal 28 laureaten uit 16 landen zijn door de Europese Commissie en Europa Nostra gekozen uit 187 ingediende projecten.

Burgers in de hele wereld kunnen nu online via vote.europanostra.org de winnaar van de Publieksprijs kiezen door te stemmen op de prijswinnende projecten uit hun eigen of een ander Europees land. De door de jury uitgekozen projecten zijn voortreffelijke voorbeelden van creativiteit, innovatie, duurzame ontwikkeling en maatschappelijke deelname in de erfgoedsector in heel Europa.

De winnaars zullen worden geëerd tijdens een evenement dat op 24 mei ’s avonds gezamenlijk door EU-commissaris Tibor Navracsics en Europa Nostra-president Plácido Domingo zal worden geleid in het historische Zarzuela Theater in Madrid. De ceremonie zal door zowat duizend mensen worden bijgewoond, waaronder beroepsmensen uit de erfgoedsector maar ook vrijwilligers en supporters uit heel Europa en hooggeplaatste vertegenwoordigers van Europese instellingen, het gastland en andere lidstaten. Die dag zullen ook de zeven ‘Grand Prix’-winnaars (die ieder 10.000 euro ontvangen) en de winnaar van de Publieksprijs worden bekendgemaakt.

De laureaten zullen hun opmerkelijke erfgoedverrichtingen op 24 mei ’s morgens reeds kunnen toelichten tijdens de Excellence Fair die plaatsvindt in het hoofdkwartier van het College van Architecten in Madrid. Ze zullen ook deelnemen aan de verschillende netwerkactiviteiten die deel uitmaken van het Europese Erfgoed Congres dat Europa Nostra van 22 tot 27 mei in dezelfde stad organiseert.

De Thermen van Diocletianus in Rome, werden gebouwd tussen 298 en 306 na Christus. In het enorme complex konden drieduizend mensen tegelijk terecht. Na een lange periode van verwaarlozing werden de voormalige thermen in de zestiende eeuw door paus Pius IV toegewezen aan de Kartuizerorde. Michelangelo verbouwde het oude badcomplex om tot een kloostergebouw met aangrenzend een indrukwekkende kerk (de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri).

Het kleine klooster, het Chiostro Ludovisi, kampte sinds de jaren ’50 van vorige eeuw met aanzienlijke structurele problemen, terwijl het oude openluchtzwembad van de voormalige thermen door verwaarlozing veel van zijn architecturale waarde en decoratie was kwijtgespeeld.

Het behoud en herstel van deze sites was een enorme uitdaging. Er werd jarenlang aan gewerkt, een periode waarbij dit belangrijke gedeelte van de Thermen van Diocletianus om veiligheidsredenen gesloten bleef voor het publiek. Rome heeft het project echter op een uitstekende manier tot een goed einde gebracht.

De jury van Europa Nostra omschrijft het renovatieproject als een essentieel onderdeel van Rome, dat nu na vele jaren heropend is voor het publiek, waardoor de betekenis en omvang van de voormalige thermen beter zichtbaar en duidelijker worden voor bezoekers. Samen met de kerk en het aanpalende museum is de restauratie van het openluchtbad en het klooster cruciaal om de geschiedenis van deze archeologische site te kunnen begrijpen.

De creatie van een nieuw museum binnen de site vormde tegelijk echter ook een bedreiging voor het originele aspect van de site en eiste een intelligente aanpak. De renovatie en de integratie van nieuwe technologieën in het museum werden slim geïntegreerd, waardoor de bezoekers geen enkel aspect als storend zullen ervaren.

“De hoge kwaliteit van dit restauratieproject in de Thermen van Diocletianus heeft geleid tot het herstel en de verbetering van dit iconische monument dat bezoekers zowel met de grootsheid van het Oude Rome als met de pracht van de renaissance laat kennismaken. Hier worden twee van de belangrijkste periodes in de Europese cultuur verenigd. Het gebruik van moderne materialen is fantasierijk en vormen een perfect voorbeeld van museologie voor sites van dit type”, aldus nog het verslag van de jury.

Eén reactie to “Europese erfgoedprijs voor Thermen van Diocletianus”

  1. Gill Smits Says:

    Leuk!geniet v jullie weekendje.

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.