Graffitiproject op kade van de Tiber

Gigantische afbeeldingen van keizers, pausen, paarden, soldaten, gladiatoren en zelfs de beroemde Romeinse wolvin beginnen geleidelijk aan de enorme kademuren van de Tiber te bedekken. De aan elkaar geschakelde beelden moeten de geschiedenis van de stad vertellen. Een en ander maakt deel uit van een groot graffitiproject, gebaseerd op een ontwerp van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Dat is geen onbekende in Rome, hij had o.m. vorig jaar al een project in het MAXXI.

De afbeeldingen strekken zich over zowat 550 m langs de kademuren uit. Ze zijn gemiddeld 10 m hoog en worden aangebracht met hogedrukspuiten. Het staat nu al vast dat de schildering de machtige vloed van de Tiber niet erg lang zal overleven. Het vuil en de modder van de rivier zullen bij de eerste stijging van het waterpeil de tekeingen vermoedelijk al snel doen vervagen, tot ze na enkele spoelbeurten helemaal verdwijnen.

De afgebeelde personages omvatten zowat de hele geschiedenis van de stad, gaande van Romulus en Remus, over keizer Marcus Aurelius tot de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Donderdag 21 april wordt het graffitikunstwerk officieel onthuld. Of de schildering, Triomfen en Klaagzangen gedoopt, geslaagd is, laten we je zelf beoordelen…

Omdat de Tiber sinds mensenheugenis regelmatig buiten haar oevers trad, vaak met dramatische gevolgen voor de historische stad (zo stond er bv. in 1870 meer dan 3 m water in het Pantheon) werd na de eenmaking van Italië met Rome als hoofdstad, beslist om grote kademuren aan te leggen. Die moesten Rome beschermen tegen de voortdurende overstromingen.

De gigantische werkzaamheden begonnen in 1877 onder impuls van ingenieur Alfredo Baccarini (1826-1890), de toenmalige minister van Openbare Werken. De aanleg van de enorme kade zou uiteindelijk vijftig jaar in beslag nemen. De werken werden voltooid in 1926. De kademuur van de Tiber is acht kilometer lang. Sinds de aanleg ervan heeft het historische centrum geen last meer gehad van overstromingen van de Tiber, al heeft het soms niet veel gescheeld.

De aanleg van de nieuwe beschermingsmuur heeft wel een heleboel mooie plekjes in Rome laten verdwijnen. Wie er eens een fotoboek uit de negentiende eeuw op naslaat ziet onmiddellijk wat we bedoelen. Zo heeft de aanleg van de kademuren voorgoed het uitzicht geblokkeerd dat men over de rivier had vanuit de binnenplaatsen en tuinen van de fraaie palazzi langs de Via Giulia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s