Trevifontein kleurt bloedrood op vrijdag 29 april

De Trevifontein in Rome zal op vrijdag 29 april bloedrood kleuren. Het monument wordt dan met felle rode spotlights beschenen. Dat moet doen denken aan het vergoten bloed van christenen, in landen waar ze vervolgd worden. De actie is bedacht door de rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. Die dag zal bij de fontein ook een getuigenis worden afgelegd door Antoine Audo, de Chaldeeuwse katholieke bisschop van Aleppo. De actie moet het lot van christenen illustreren in landen als Syrië, Irak, Jemen, Pakistan, Turkije, Kenia en Nigeria. Het initiatief wordt ondersteund door andere christelijke hulporganisaties, zoals Gemeenschap en Bevrijding, Caritas Italië, de Christelijke Arbeidersbeweging en de Focolare Beweging.

In 2007 kleurde de Trevifontein ook al eens letterlijk bloedrood, zij het op een heel andere manier. Onbekenden gooiden toen als protest rode verf in de fontein. Terwijl de verfgooier in het gedrang van de altijd talrijk aanwezige toeristen kon verdwijnen, kleurde het water van de fontein al snel vuurrood. Aanvankelijk werd gevreesd dat de rode kleurstof zware schade zou kunnen toebrengen aan de witmarmeren sculpturen van de fontein. Er werden snel maatregelen genomen. Stadsarbeiders verdunden het rode water snel met proper water, vervolgens werd het water helemaal vervangen. Uiteindelijk bleken de beeldhouwwerken ongedeerd en ongekleurd uit de actie te komen.

De actie haalde wereldwijd de pers. In de buurt van de fontein werd een doos met pamfletten gevonden van een beweging die zich ‘Futuristische Actie 2007’ noemde. Het manifest bevat een protest tegen de ‘marktgecentreerde samenleving’, ‘woeker’ en de ‘valsheid van de wetten’ en eist de ‘vrijheid van de volkeren’. Dankzij de vele gesofistikeerde veiligheidscamera’s in het historische stadscentrum werden de actievoerders vrij snel allemaal gearresteerd. Ze betaalden een zeer zware boete en kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf. Met het beschadigen (of een poging daartoe) van monumenten wordt in Rome terecht niet gelachen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s