Romulusprijs S.P.Q.R. 2016 voor Gallo-Romeins Museum Tongeren

Eind vorige week, op 21 april, de officiële feestdag van de stad Rome, werd in Leuven de twaalfde Romulusprijs van de Romevereniging S.P.Q.R. uitgereikt door Rik Torfs, rector van de KU Leuven, aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. De prijs werd namens het museum in ontvangst genomen door de Limburgse gouverneur Herman Reynders.

Directeur Carmen Willems van het Gallo-Romeins museum en Igor Philtjens, gedeputeerde van toerisme en cultuur lieten zich uitdrukkelijk verontschuldigen. De reden van hun afwezigheid was de opening van de tijdelijke tentoonstelling ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’ die zopas van Tongeren naar Aarhus in Denemarken verhuisde. In Tongeren haalde deze expo 115.000 bezoekers.

Beiden lieten weten absoluut verrukt te zijn met het ontvangen van deze mooie prijs. “Dit is een bekroning die de internationale ambitie van het museum onderschrijft, een erkenning voor de unieke samenwerkingsverbanden, jarenlange inspanningen en het uitgestippelde beleid”, aldus de museumverantwoordelijken. Namens het museum waren eveneens volgende medewerkers aanwezig: Else Hartoch, Nancy Tilkin, Gwennie Kaluzny en Kris Lenssen.

Marc Hoogmartens, de schepen van Toerisme en Financiën van de stad Tongeren was eveneens aanwezig tijdens de uitreiking. De stad Tongeren heeft momenteel geen financiële inbreng in het museum maar steunt het museum wel actief via haar communicatiekanalen en faciliteert de organisatie van evenementen die het museum organiseert.

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zet zich de jongste jaren steeds sterker op de kaart door aangepaste tentoonstellingen te organiseren die rechtstreeks refereren aan het verleden waaraan het museum zijn naam ontleende. Zo waren er expo’s rond Ambiorix en de Etrusken, die wegens groot succes zelfs moesten worden verlengd. Eerder al hadden we kennisgemaakt met Sagalassos, City of Dreams, een tentoonstelling opgezet rond het levenswerk van prof. Marc Waelkens (KU Leuven), die in 2012 onze Romulusprijs in ontvangst mocht nemen.

Het meest recente tentoonstellingsproject in het Museum, Gladiatoren – Helden van het Colosseum, was eigenlijk op maat van S.P.Q.R. gemaakt en we waren er op het openingsweekend dan ook graag als eersten bij om met een groep deze mooie tentoonstelling te bezoeken. Sinds begin deze maand is ze afgelopen, maar niet vooraleer half maart nog werd uitgepakt met een heus gladiatorenfestival. De tentoonstelling wordt nu verplaatst naar Denemarken en reist ten slotte naar Nijmegen, waar ze te zien zal zijn van 1 oktober 2016 tot 5 maart 2017.

De tentoonstelling rond de gladiatoren in Tongeren lokte 115.000 bezoekers, dat zijn er gemiddeld zowat 830 per dag. Voor Tongeren was dat een record. Voor een Vlaams museum is dat eveneens een uitzonderlijk cijfer. Wat het Gallo-Romeins Museum de voorbije jaren realiseerde is fantastisch. Maar de recente tentoonstelling bewijst vooral dat Tongeren er alsmaar beter in slaagt zich op de kaart te zetten als het om Romeinse en Gallo-Romeinse zaken gaat.

Het stopt echter niet met tentoonstellingen. Er worden ook randactiviteiten georganiseerd, zoals het voormelde gladiatorenfestival en de gladiatorenrun. De tentoonstellingen worden ook steeds kindvriendelijker. Er zijn fraaie en spannende workshops, waarbij kinderen spelend kennismaken met het Gallo-Romeinse verleden en ze geschiedenis niet langer beschouwen als een saai studievak maar als boeiende en interessante materie. Dat is zoals het moet.

Geen enkel ander museum in dit land slaagt er tot nog toe in om de Romeinse oudheid op een dergelijke en schitterende manier tot bij het grote publiek te brengen. Erg bijzonder aan het museum in Tongeren is de zeer uitgebreide boekenwinkel, met een enorm aanbod aan boeken over de meest uiteenlopende Romeinse onderwerpen, maar ook strips, gadgets, t-shirts, spellen, en vele andere zaken. Een dergelijke thematische ‘bookshop’ in een museum is eveneens ongezien in dit land. Je moet al naar Rome reizen om een dergelijke verzameling bij elkaar te zien.

Voor de enorme inspanningen van dit jaar en de voorbije jaren, om Rome, de Romeinen en de oudheid in ons land op de kaart te zetten, schenkt S.P.Q.R. heel graag de Romulusprijs 2016 aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf, welke het voorbije jaar in ons land een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire, toeristische of een ander milieu. Alle laureaten en uitreikers van de Romulusprijs vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s