Nieuwe toegang voor Domus Romane van Palazzo Valentini

We schreven al eerder over de Romeinse woningen die enkele jaren geleden werden ontdekt onder Palazzo Valentini, het gebouw waar vandaag het administratieve hoofdkwartier van de Provincie Rome is gevestigd. Vorige maand werd de toegang tot het museumgedeelte echter verplaatst van de hoofdingang aan de IV Novembre naar Via Traiano 85, vlak tegenover de zuil van Trajanus. Regelmatig ontmoeten we ook mensen die niets weten van deze nochtans mooie ondergrondse archeologische site. Daarom besteden we hier graag nog even aandacht aan.

De eerste keer dat onder het gebouw sporen uit de oudheid werden ontdekt was in 1902. De ondergrondse ruïnes werden per toeval ontdekt in 2004, tijdens de renovatie van Palazzo Valentini. De archeologische opgravingen die daarna werden uitgevoerd in de kelders van Palazzo Valentini, vlakbij Piazza Venezia, brachten gaandeweg steeds mooiere kamers uit de oudheid aan het licht. Nadat het opgravings- en restauratiewerk werd afgerond, opende hier een permanente tentoonstelling die in de fraaie archeologische zone zelf werd opgebouwd.

Een driedimensionale reconstructie, grafische effecten en filmpjes, samengesteld en ontworpen door kunsthistorici, architecten en archeologen, gecoördineerd door Paco Lanciani en Piero Angela, laten de bezoekers van het ondergrondse complex ondermeer zien hoe Romeins metselwerk ontstond en toveren de verdwenen colonnades, badzalen, de woonkamers, het decor, de keukens en de meubels opnieuw tevoorschijn.

De bezoekers maken een virtuele reis doorheen de voormalige luxueuze Romeinse residenties in het hart van het centro storico. Doorheen glazen vloeren waarop je kan wandelen, zie je de ruïnes van de vroegere huizen, die in semi-duisternis gehuld blijven en waarvan sommige details door opvallende kleuren worden belicht.

Tijdens de opgravingen ontdekten archeologen ondermeer een grote paleiszaal, versierd met marmer en een kleurrijk mozaïek, dat bestaat uit minstens een half miljoen steentjes, afkomstig uit alle hoeken van het Romeinse Rijk. De Romeinse huizen, verspreid over een oppervlakte van zowat 1.800 m², dateren uit de tweede tot de vierde eeuw na Christus en je kan er behalve zeer goed bewaarde mozaïeken, ook fraaie marmeren vloeren en portico’s bewonderen.

Ook werd een frigidarium aangetroffen, een koudwaterbad, dat wellicht een private aftakking was of zelfs deel uitmaakte van het thermencomplex van Trajanus. Archeologen vermoeden dat het complex toebehoorde aan een rijke en nobele Romeinse familie, wellicht een rechter of een senator. In de woningen bevonden zich ook bibliotheken, keukens en stallen. Er zijn tevens stukken basalt van een Romeinse weg te zien. Eén van de villa’s werd abrupt verlaten na een brand in de vijfde eeuw. Palazzo Valentini biedt sinds 1870 onderdak aan de provinciale administratie van Rome.

Het gebouw dateert uit de zestiende eeuw en werd opgericht in opdracht van kardinaal Borrelli. Na de dood van de kardinaal kwam het gebouw in handen van de familie Valentini, die het ondermeer gebruikte om er een prestigieus prenten- en schilderijenkabinet in te richten. De toegang tot Palazzo Valentini bevindt zich sinds vorige maand aan de Via Foro Traiano 85.

Het bezoek aan de ondergrondse Romeinse woningen duurt een uur en eindigt met een grote 3D-reconstructie van de Romeinse periode en de verschillende stadia die Palazzo Valentini doormaakte, waardoor de bezoeker de diverse historische lagen kan plaatsen in de huidige stedelijke context. De ondergrondse site vormt een mooi voorbeeld van hoe een uniek en waardevol stukje erfgoed uit de oudheid, na zorgvuldige restauratie, een meerwaarde krijgt door het gebruik van nieuwe technologie. Na je bezoek kan je eventueel een streekwijntje of een streekproduct proeven in de vernieuwe provinciale enoteca Terre e Domus, die hier vlak naast gelegen is, aan de Via Foro Traiano 82.

Domus Romane di Palazzo Valentini
Via Foro Traiano n. 85, Rome
Dagelijks open van 9.30 u. tot 18.30 u.
Dinsdag gesloten.
www.palazzovalentini.it

Het aantal mensen dat tegelijk naar binnen mag, is om veiligheidsredenen beperkt. Daarom wordt aangeraden je tickets vooraf te kopen. Je kan dat ter plaatse doen (met het risico dat de door jou gewenste dag of het uur niet meer beschikbaar zijn), maar ook online.

Voor de aankoop van tickets online, kan je klikken op deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.