Italië trekt 1 miljard euro uit voor cultuurhistorische monumenten

Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, kondigt aan dat de regering een miljard euro uittrekt voor het onderhoud en de restauratie van de belangrijkste cultuurhistorische monumenten. Het budget is volgens de minister al goedgekeurd en kan onmiddellijk gebruikt worden. Het gaat om de grootste operatie voor het Italiaanse cultureel erfgoed in de geschiedenis van de republiek. Met het geld moeten in totaal 33 projecten die al jaren wachten op financiering, opgestart of voltooid worden.

In Rome gaat twintig miljoen naar het onderhoud en herstellingswerken aan de Romeinse aquaducten en de Via Appia Antica. Het militaire complex Cerimant in Tor Sapienza wordt omgevormd tot cultuurcentrum (40 miljoen), de gevel en de tuin van Palazzo Barberini worden opgeknapt (9 miljoen), de volledige structuur van de Galleria Nazionale d’Arte Moderna wordt aangepakt (15 miljoen).

Een ambitieus project van 70 miljoen is de valorisatie van de voormalige gevangenis Santo Stefano op het gelijknamige eiland, de zogenaamde ‘Carcere Borbonico’, waar in de fascistische tijd ondermeer Sandro Pertini en Altiero Spinelli nog opgesloten zaten. 40 mijoen euro gaat naar onderhoud van de stad Pompeii, de renovatie van het archeologisch museum in Napels slorpt 20 miljoen op en de renovatie van het koninklijk paleis in Caserta 40 miljoen. Voor de opbouw van de kathedraal en de stadsmuren van de historische stad L’Aquila die in 2009 werd verwoest door een aardbeving wordt 30 miljoen vrijgemaakt. Franceschini vertelde niet of er elders besparingen nodig zijn om de ingreep te kunnen bekostigen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s