Vandaag symposium over Sint-Maarten in Rome

Op initiatief van de Pauselijke Raad voor de Cultuur vindt vandaag 9 mei in Rome een symposium plaats naar aanleiding van de 1700ste verjaardag van de geboorte van Martinus van Tours (ca. 316-397), die de geschiedenis zou ingaan als de populaire volksheilige Sint-Maarten. Dat schrijft Kerknet Vlaanderen. Sint-Maarten was bisschop van de Franse stad Tours aan de Loire. Hij dankt zijn faam aan het feit dat hij volgens de legende zijn mantel met de armen heeft gedeeld. In Rome bevindt zich overigens een kerk die onlosmakelijk verbonden is met Sint-Maarten. Daarover lees je in een volgend verhaal meer.

Martinus werd waarschijnlijk in 316 in Savaria geboren, als zoon van Romeinse ouders. Op jonge leeftijd werd hij op vraag van zijn vader soldaat en trok als 15-jarige naar Gallië. Bij een stadspoort van Amiens ontmoette hij een bedelaar, aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven.

Volgens een overlevering was deze bedelaar een verschijning van Jezus of stond hij in alle geval symbool voor Christus. Op zijn achttiende liet Martinus zich dopen, zette zijn legerdienst stop en ging het geloof verkondigen. In 371 werd Martinus door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Hij overleed in 397, op ongeveer tachtigjarige leeftijd. Op 11 november 397 werd hij begraven in de basiliek van Tours.

In de marge van het symposium wordt vandaag ook het project Sint-Martinuswegen (Via Sancti Martini) gelanceerd, dat probeert de pelgrimage naar de Sint-Martinusbasliek in Tours, naar het voorbeeld van de route naar Compostela, nieuw leven in te blazen. De belangrijkste Martinusroute is de historische route vanuit Szombathely door Hongarije en Slovenië naar Venetië. Vandaar gaat het via Milaan en het Aostadal langs de Sint-Bernardpas in de Alpen in Zwitserland naar Tours. Maar enkele jaren geleden kreeg ook een noordelijke route vorm. Die pelgrimsweg gaat via Wenen en Linz dwars door Beieren en het Rijnland over Luxemburg en Reims naar Tours.

Het befaamde schilderij van Antoon van Dijck waarop Sint-Maarten staat afgebeeld die zijn mantel deelt, behoort tot het kransje van kunstwerken die iedereen kent maar die bijna niemand ooit in werkelijkheid heeft gezien. Dat komt omdat ze zich op een afgelegen, zelfs onbekende plaats bevinden, buiten de toeristische routes, die niet of weinig door het publiek worden bezocht.

Wie heeft inderdaad al eens de moeite genomen om een bezoek te brengen aan de Sint-Martinuskerk in Zaventem (Vlaanderen) waar dit beroemde schilderij zich bevindt? De kerk, gelegen aan het Kerkplein, bezit nog andere waardevolle schilderijen. Ze is is overdag permanent open. Mits afspraak en in kleine groepjes is ook een bezoek aan de toren en het dakgebinte mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.