Nieuwe catacomben ontdekt in Rome

Speleologen die momenteel in Rome bezig zijn de stabiliteit van een ondergronds grottensysteem te onderzoeken, botsten tot hun grote verrassing op tot dusver onbekende catacomben. De ondergrondse begraafplaats zou volgens de eerste bevindingen dateren uit de vierde eeuw. De grotten strekken zich over een afstand van enkele honderden meters uit onder de Via di Centocelle en de Via Casilina en bevinden zich op een diepte van ongeveer tien meter. De catacomben zijn vrijwel volledig intact. De muren zijn bepleisterd en beschilderd. De tunnels zijn uitgegraven in tufsteen. De beenderen en skeletten van de doden bevinden zich nog steeds in de oorspronkelijke nissen.

Op 28 maart ontstond in de Via di Centocelle na een verzakking een enorme kloof in het weg. Veertien gezinnen werden om veiligheidsredenen geëvacueerd. Een team van speleologen en ingenieurs werden met touwen in het gat neergelaten om na te gaan of de ondergrond in de omgeving stabiel genoeg is of gevaar zou kunnen opleveren voor huizen en wegen. Ze ontdekten een ondergronds grottensysteem, wellicht een oude steengroeve, ontstaan in de oudheid door het massaal uithakken van tufsteen.

Tijdens één van hun laatste ondergrondse tochten trok een smalle opening de aandacht van de onderzoekers. Gedreven door nieuwsgierigheid werd de doorgang wat groter gemaakt, waarna bleek dat de opening toegang gaf tot een smalle tunnel. Die leidde het team uiteindelijk naar een veel grotere ruimte, die dus een grafkamer bleek te zijn.

Het team keek sprakeloos rond in een ruimte waar al sinds vele eeuwen niemand een voet had gezet. De catacombe zal nu worden onderzocht en bestudeerd door een archeologisch team. Uit het stabiliteitsonderzoek blijkt ook dat er geen gevaar is voor de omwonenden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s