Belangrijk gedeelte Kanaal van Corbulo ontdekt in Zuid-Holland

In het centrum van de gemeente Leidschendam in de provincie Zuid-Holland is een bijzondere archeologische vondst gedaan. Tijdens een proefsleuvenonderzoek vanwege geplande nieuwbouw op de locatie Leytsehof, werd een deel van het bijna tweeduizend jaar oude Kanaal van Corbulo blootgelegd. Vorig jaar werd in Voorschoten ook al een deel van het Kanaal  gevonden maar nooit eerder is een dergelijk groot gedeelte ontdekt en dat bovendien zeer goed zichtbaar werd opgegraven. Het kanaal is de voorbije dagen over de volle breedte blootgelegd. Het is 10 tot 15 m breed en ongeveer 1,5 m diep. Dat was ruim voldoende voor de Romeinse rivierschepen.

Het kanaal bestaat uit oude grijze klei en blijkt uitzonderlijk goed bewaard. Aan beide zijden waren de beschoeiingspalen nog aanwezig. Zelfs het vlechtwerk tussen de palen was nog intact. De oever achter de palen was met plaggen versterkt, vermoedelijk om uitschuring van de zandige bodem te beperken. Op de bodem van het kanaal is een bewerkt stuk hout gevonden. De bovenkant van het kanaal was deels dichtgeworpen met zand waarin verschillende Romeinse scherven zijn gevonden. Het vondstmateriaal en de houten palen worden onderzocht om de gebruiksduur van het kanaal te bepalen

Het Kanaal van Corbulo is een belangrijk onderdeel van de Romeinse geschiedenis in Nederland. In de Romeinse tijd verbond het kanaal de Maas en Oude Rijn met elkaar. Het liep waarschijnlijk van Naaldwijk naar het Romeinse castellum Matilo bij Leiden. Het wordt gezien als onderdeel van de limes, de noordelijke grens van het Romeinse rijk. De Romeinse generaal Cnaeus Domitius Corbulo, naar wie het kanaal ook vernoemd is, gaf zijn soldaten opdracht het kanaal te graven.

Tot voor kort was de exacte loop alleen aangetoond over een lengte van 16.000 m in de wijk Rietvink in Leidschendam. Ten zuiden en ten noorden van de Rietvink was het kanaal nog niet aangetoond. Tijdens een booronderzoek in 2015 door RAAP, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, erfgoed en cultuurhistorie, werd een bijzondere ontdekking gedaan. Tot verbazing van archeologen boog het kanaal tegen alle verwachtingen in met een scherpe bocht naar het westen. Met booronderzoek kon het kanaal ongeveer 250 m ver gevolgd worden naar het centrum van Leidschendam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s