De laat-Romeinse tijd in de Lage Landen

In samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen organiseert de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) op woensdag 18 mei 2016 om 20 u. een lezing met als thema ‘Over ontvolkingen, goud en Germaanse Romeinen. De laat-Romeinse tijd in de Lage Landen (3de-5de eeuw n. Chr.)’. De lezing vindt plaats in de UA-Stadscampus, Rodestraat 14, Antwerpen en wordt gegeven door Stijn Heeren.

De laat-Romeinse periode werd lange tijd zeer negatief beoordeeld, als een tijd van verslechtering en val van het Romeinse rijk. Tegenwoordig denkt men veel positiever over deze periode en wordt het vooral als een overgangsperiode richting de koninkrijken uit de Vroege Middeleeuwen gezien. Echter, wanneer we naar de noordwestprovincies kijken, grofweg Nederland en België ten noorden van de weg Keulen-Tongeren-Bavay, is het moeilijk om niet negatief te oordelen: vanaf de latere 3de eeuw n. Chr. zijn er grootschalige ontvolkingen in dit gebied.

Het gebied bleef grotendeels leeg tot de overgang van de 4de naar de 5de eeuw n. Chr. Immigratie van oorspronkelijk Germaanse volken is archeologisch aantoonbaar. Overigens moeten we die immigranten niet (alleen) als barbaren beschouwen: tegelijkertijd met de immigranten komen goud- en zilverdeposities veelvuldig voor. Zeer waarschijnlijk moeten we de immigranten zien als foederati, groepen die in ruil voor betaling vochten in naam van Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s