Het interieur van de Santi Silvestro e Martino ai Monti

De Santi Silvestro e Martino ai Monti, kortweg San Martino, aan de Viale di Monte Oppio  wordt in drie schepen verdeeld door 24 marmeren antieke Korinthische zuilen die, net als 16 van de 24 kapitelen afkomstig zijn uit de basilica die in 509 door paus Symmachus gebouwd werd. De nogal storende sokkels dateren uit de zeventiende eeuw. Carolus Borromeus (Carlo Borromeo) heeft het schitterende vergulde zestiende-eeuwse renaissanceplafond laten aanbrengen met zijn motto ‘Humilitas’ of nederigheid.

In de beide zijschepen schilderde Gaspard Dughet (1615-1675) tussen de altaren 16 fresco’s met Romeinse landschappen en het verhaal van de profeet Elia. Alhoewel Fransman, werd Dughet geboren in Rome waar hij ook zou sterven. Hij was een leerling van Poussin met wiens dochter hij huwde en liet zich daarop Gaspar Poussin noemen. Samen met zijn schoonvader en Claude Lorrain trok hij vaak de Romeinse Campagna in om natuurtaferelen te tekenen. Het grootste deel van deze schetsen bevinden zich nu in Düsseldorf.

De fresco’s in de San Martino zijn de enige van Dughet die exact kunnen gedateerd worden, in de literatuur worden ze beschouwd als de mooiste landschapsschilderingen van het Rome van de zeventiende eeuw. Dughet had tijdens zijn leven veel succes en was vooral geliefd in Engeland. Elia of Elias was de grootste der oudere profeten in Israël, hij was actief tussen 865 en 850 v. Chr. Van hem is geweten dat hij de berg Karmel tot de top beklom om zich daar met het hoofd tussen de knieën voor Jahweh te vernederen. Dit verklaart de band met de hier gevestigde Karmelieten.

Boven het derde altaar zien we Sint-Maarten die zijn mantel deelt, een werk van een kleine meester. Let in dit schip vooral op de interessante, boven elkaar liggende fresco’s tussen de altaren, zoals verteld uitgevoerd door Dughet.

In het linkerschip, bij de ingang links, tegen de achterkant van de voorgevel, zie je boven de biechtstoel het fresco ‘De heilige Cyrillus doopt een sultan’ uit 1651, een werk van Jan Miel (1599-1663) uit Beveren. Hier wordt hij aangegeven als G. Niel (sic), fiammingo. Zijn roepnaam was Bieco, maar voor de Italianen cavaliere Giovanne Miele. Hij verbleef in Rome tussen 1633 en 1658, en woonde in een zijstraat van de Via del Corso. We vinden Miel ook elders terug in Rome, o.a. in de Santa Maria dell’ Anima, in de San Lorenzo in Lucina, en in de palazzi Barberini, Corsini en Quirinaal. Ook het Museo di Roma bezit werk van hem.

Aan beide uiteinden van de linker zijmuur van de kerk bevindt zich een interessant fresco van de hand van Filippo Gagliardi (1608-1659). Helemaal achteraan, ter hoogte van het hoogaltaar schilderde hij het interieur van de oude Sint-Pietersbasiliek en geheel vooraan, net naast Miel, het interieur van de Sint-Jan van Lateranen.

Beide fresco’s werden in het begin van de zeventiende eeuw geschilderd en zijn van groot historisch belang. Zo zien we hier het interieur van de Sint-Jan van Lateranen voordat Borromini ongenadig toesloeg en op het fresco van de Sint-Pietersbasiliek, zien zie je op de voorgrond nog de bronzen dennenappel of pigna die tegenwoordig op de binnenplaats van het Belvedere in de Vaticaanse musea staat.

Tussen het eerste en het tweede zijaltaar van het linkerschip zie je een groot fresco met als onderwerp het ‘Concilie van Nicea’ dat plaats vond in 325. Onder dit fresco bevindt zich het graf van de karmelietenpater Angelo Paoli (1642-1720) die tijdens zijn leven in het dagelijkse levensonderhoud voorzag van driehonderd armen.

Tot tweemaal toe werd hem de functie van kardinaal aangeboden, maar telkens weigerde hij om zijn missie van solidariteit voor de armen te kunnen voortzetten. Daarom noemde men hem destijds ‘Padre Carità’ en nu ‘il Padre dei Poveri’. Hij rust hier nu in vrede in een kleine houten kist. Vergeet niet in deze zijbeuk de fresco’s van Dughet te bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s