Eerste archeologische metrostation op komst in Rome

De aanleg van de nieuwe metrolijn C in Rome heeft zoals je hier al vaker kon lezen, al talrijke archeologische vondsten opgeleverd. Die zijn samen met allerlei bouwperikelen, financiële problemen en stakingen, mee verantwoordelijk voor heel wat vertraging bij de aanleg. Het ontwerp van de nieuwe metrolijn is inmiddels al 45 keer aangepast en de extra kosten liggen nu al ruim 1 miljard euro hoger dan aanvankelijk geraamd. De bouw van de nieuwe metrolijn verloopt dan ook bijzonder moeizaam en de vertraging die de werkzaamheden hebben opgelopen is hallucinant. We komen daar binnenkort op terug. Maar eerst goed nieuws.

De spectaculairste vondst die tot nog toe tijdens de aanleg van de nieuwe lijn werd ontdekt, is ongetwijfeld het enorme waterbassin uit de oudheid. Vorige herfst botsten de arbeiders echter op de resten van wat aanvankelijk een wooncomplex uit de eerste helft van de tweede eeuw na Chr. leek te zijn. Een eerste archeologisch onderzoek dat in oktober en november 2015 werd uitgevoerd maakte duidelijk dat het hier ging om een behoorlijk grote soldatenkazerne met bijhorende paardenstallingen uit de tijd van keizer Hadrianus.

De ruïnes omvatten een oppervlakte van 1.753 m² en bestaan uit een gang van 100 m lengte en 39 kamers. In een aantal ruimtes zie je nog mozaïeken en fresco’s op de muren en vloeren. Vlakbij de ruïnes werd ook een massagraf met dertien skeletten ontdekt. Welke troepen hier verbleven is nog niet duidelijk. Het gaat in geen geval om de Castra Peregrina (Castra Peregrinorum). Resten daarvan zijn al veel eerder ontdekt . Dit soldatenkwartier situeerde zich ter hoogte van de Santo Stefano Rotondo-kerk, die op het terrein van de Castra Peregrina werd gebouwd.

De archeologische vindplaats bevindt zich ongeveer 9 m onder de grond. Het stadsbestuur heeft beslist om de vondsten tentoon te stellen in het toekomstige metrostation Amba Aradam-Ipponio. Dat is, komende van San Giovanni in Laterano, het laatste metrostation vóór de nieuwe en eveneens nog aan te leggen halte Fori Imperiali/Colosseo.

In Rome pleiten burgers en buurtcomités ervoor om de site nu al of tenminste zo snel mogelijk open te stellen voor het publiek. Mits de installatie van loopbruggen en transparante panelen zouden bezoekers de archeologen aan het werk kunnen zien (het onderzoek werd in maart hervat) en reeds kunnen kennismaken met deze unieke site. Of dat ook effectief zal gebeuren hangt af van enige goede wil en doorzettingsvermogen bij zowel het stadsbestuur als de aannemer.

Het metrostation Amba Aradam-Ipponio wordt in principe in 2020-2021 in gebruik genomen, maar of dat zal lukken is nog maar de vraag. In ieder geval zal dit het eerste archeologische metrostation van Rome worden, dit in navolging van steden elders in Europa. Het is de bedoeling zoveel mogelijk van de site onder te brengen in het toekomstige metrostation, zodat reizigers tijdens het wachten permanent kunnen genieten van het uitzicht.

Veel experts maar ook burgers waarschuwen er in verschillende media ook voor dat deze vondst nog maar het begin is. De metrolijn schuift nu immers langzaam op richting Colosseum en moet vervolgens via het Forum Romanum Piazza Venezia bereiken, waarna wordt afgebogen richting Largo di Torre Argentina (waar een oorspronkelijk geplande halte inmiddels al werd afgevoerd), Chiesa Nuova en het Sint-Pietersplein.

Het zal inderdaad de laatste archeologische vondst op dit traject niet zijn en zelfs de grootste optimisten in Rome beginnen nu stilaan te twijfelen of de aanleg van de nieuwe lijn C wel zo’n goed idee was en of de huidige metroplannen (met ongetwijfeld nieuwe ontdekkingen in het vooruitzicht) nog wel realistisch zijn. De miljarden euro’s die het project nog zal opslorpen, doen in Rome bovendien de roep om een referendum (moeten we dit echt wel realiseren, welke scenario’s zijn mogelijk, kunnen bepaalde haltes worden afgeschaft, …?) alsmaar toenemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.