Sprekers Vaticaanse Musea in Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden organiseert op dinsdag 24 mei van 15 tot 16.30 u. in de Tempelzaal een dubbele lezing over het Vatican Coffin Project. De sprekers van dienst zijn dr. Alessia Amenta (conservator Egypte, Vaticaanse Musea) en prof. Ulderico Santamaria (directeur natuurwetenschappelijke laboratoria van de Vaticaanse musea). De toegang is gratis. De lezing gebeurt in het Engels. Inschrijven en inlichtingen: info@rmo.nl of via de website van het museum.

Het Vatican Coffin Project is een internationaal onderzoeksproject dat zich richt op interdisciplinair onderzoek aan Egyptische houten mummiekisten. Het project is een initiatief van de Vaticaanse Musea, die zelf over een fraaie collectie Egyptische objecten beschikt. Inmiddels hebben o.a. het Louvre (Parijs), het Museo Egizio (Turijn) en het Rijksmuseum van Oudheden zich hierbij aangesloten, evenals de laboratoria Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France (C2RMF, Parijs) en het Centro di Conservazione Restauro ‘La Venaria Reale’ (Turijn).

Dr. Amenta en prof. Santamaria vertellen in hun lezingen over de doelen en de voortgang van het Vatican Coffin Project. Door bestudering van de verflagen, verfsoorten en verftechnieken willen de onderzoekers de exacte oorsprong en het originele uiterlijk van de kisten vaststellen. Door de specifieke methodes van constructie en beschildering te analyseren, hopen ze bovendien te achterhalen in welke oud-Egyptische werkplaatsen de kisten gemaakt zijn.

Een ander doel van dit project is het creëren van een gezamenlijke terminologie voor egyptologen, restauratoren en natuurwetenschappers die zich bezighouden met de instandhouding, diagnose, bouw en verftechnieken van de mummiekisten. De schilderkunst op de kisten kan bijvoorbeeld worden vergeleken met kunstwerken uit de Romeinse of Middeleeuwse kunst zoals de Augusto di Prima Porta of Het laatste oordeel. Hiermee kunnen technologieën van bijvoorbeeld verfopbouw en pigmenten door de geschiedenis heen worden aangetoond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s