Forum Romanum heeft nieuwe verlichting en start met avondlijke rondleidingen

Recent werd de langverwachte gloednieuwe verlichting op het Forum Romanum officieel ontstoken. De buitengewone lichttechniek, waardoor het Forum ook ’s avonds een fantastische visuele blikvanger wordt, zorgt bovendien voor een prettige extra activiteit in Rome. Voortaan worden op het Forum Romanum elke vrijdag (voorlopig tot en met 28 oktober) van 20 tot 24 uur avondlijke wandelingen georganiseerd. Dat gebeurt in groepen van maximaal 25 personen.

Tussen 20 u. en middernacht zullen elke vrijdag in totaal telkens tien of elf groepen kunnen vertrekken. De wandeltochten kregen de naam ‘La luna al Foro Romano’ en worden begeleid door archeologen en kunsthistorici en gebeuren in het Italiaans en het Engels. De wandeling duurt ongeveer 75 minuten. Reserveren is noodzakelijk.

De deelnemers passeren o.m. de Basilica Aemilia, de Basilica Julia en de Vicus Iugarius, die een spectaculair uitzicht biedt op de imposante zuilen van de Tempel van Saturnus. Op het programma staat ook de kerk Santa Maria Antiqua, die na de heropening voor het publiek de bezoekers blijft verbluffen met zijn eeuwenoude spectaculaire fresco’s. Deze plek wordt niet zomaar de Sixtijnse kapel van de oudheid genoemd.

Wandelend op de Via Sacra kunnen de bezoekers genieten van de eveneens prachtig verlichte Boog van Titus, de tempel van Antoninus en Faustina, de Boog van Septimius Severus en de kolommen van de tempel van Castor en Pollux. De kwaliteit en de zachte maar toch indringende intensiteit van de verlichting op de eeuwenoude monumenten is zonder meer verbluffend.

Voor het Forum Romanum werd gebruik gemaakt van de allernieuwste generatie ledverlichtingssystemen. Het gaat om een techniek die in Italië nog nergens anders op het openbare domein werd ingezet. De kleurtinten variëren van wit goud tot zacht wit. Het Forum Romanum kreeg in het verleden al meer dan eens nieuwe verlichting maar die installaties waren van korte duur omdat de verlichtingskosten veel te hoog opliepen, waardoor ze op termijn onbetaalbaar werden. Het nieuwe systeem kostte ongeveer 400.000 euro, verbruikt veel minder stroom en zou definitief moeten zijn.

Oscar-winnaar Vittorio Storaro, de man die instond voor de verlichting van vele tientallen filmsets, waaronder meesterwerken zoals The Last Emperor en Apocalypse Now, gaf de stad Rome en de archeologen advies tijdens de installatie. Hetzelfde verlichtingssysteem zal in de toekomst in verschillende fasen ook worden geïnstalleerd in het gebied tussen het Capitool, de Palatijn en het Quirinaal.

Info en reserveringen: 06 399 677 00.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s