Rome aan de Noordzee in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Archeoloog Arjen Bosman geeft op zaterdag 4 juni 2016 van 15 tot 16 uur een lezing over zijn boek Rome aan de Noordzee. Na afloop is er volop gelegenheid voor vragen en om het boek te laten signeren. Plaats van afspraak is de Tempelzaal in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De toegang tot de lezing is gratis (excl. museumticket). Inschrijven en inlichtingen: info@rmo.nl of via de website van het museum.

De Romeinse grens (de limes) van tweeduizend jaar geleden liep halverwege ons land. Mannen als Julius Caesar, Augustus, Drusus en Claudius zijn bepalend geweest voor de verovering van het gebied en het vaststellen van de noordelijke grens. Bosman focust in zijn boek op Velsen in de eerste eeuw na Christus. Het zijn roerige tijden waarin de grens zijn vaste vorm nog moet krijgen. Velsen ligt bovendien ten noorden van de gebaande paden. Wat speelt er op het wereldtoneel? Waarom besluiten de Romeinen tot tweemaal toe juist hier een fort met haven te bouwen?

Archeologisch onderzoek werpt meer licht op het dagelijks leven van de bewoners uit deze streek: de Romeinse militairen, hun leveranciers, hun meegereisde familie en natuurlijk de Friese buren. Velsen had een bijzondere positie in de Romeinse tijd. Het is daardoor één van de culturele pareltjes in de geschiedenis van het Noord-Hollandse kustgebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s