Tweejaarlijks Romeinenfestival op 4 en 5 juni in Nijmegen

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni organiseert RomeinenNU in samenwerking met Museumpark Orientalis het tweejaarlijkse Romeinenfestival. Het festival staat dit keer in het teken van sport en spel en heeft plaats in het Museumpark, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting (net buiten Nijmegen). Gladiatoren, worstelaars en andere Romeinen strijden om lauwerkransen en eeuwige roem. Demonstraties en shows bieden jong en oud twee dagen lang een spectaculair schouwspel. Hoogtepunt zijn de gladiatorengevechten die driemaal per dag plaatsvinden. Toegangsprijzen: volwassenen: 9,5 euro; kinderen (4 t/m 15 jaar) 6 euro.

In de Oudheid kende iedere stad zijn eigen vorm van Spelen, waarbij atleten streden om eeuwige roem en goddelijke status. Worstelen, hardlopen, discuswerpen, paarden- en wagenraces: op tal van verschillende manieren kwamen de sporters tegen elkaar uit in prachtige amfitheaters en op indrukwekkende renbanen. Het Romeinenfestival in Museumpark Orientalis laat deze sfeer herleven en biedt met een zeer gevarieerd programma een kijkje in de wereld van de antieke Spelen.

Op het programma staan:

• worsteldemonstraties
• driemaal per dag gladiatorengevechten
• demonstraties Romeinse sporten en spellen
• bezoeken aan het Romeinse kampement
• uitgebreid lezingenprogramma verzorgd door de Radboud Universiteit
• boekenmarkt met een grote collectie boeken over Romeinse geschiedenis en cultuur
• Romeinse markt met ambachten en lekkernijen
• rondleidingen langs het Romeinse aquaduct
• Romeinse kinderactiviteiten

Bekende Romeinse re-enactment groepen zijn aanwezig op het Romeinenfestival: Ala I Batavorum, Gemina Project, Corbvlo, Stichting Foeks en Legio XXI Rapax. Het grote Romeinse kampement is op vaste tijden te bezoeken met onder meer uitleg over uitrusting, ambachten, beroepen, gebruiken en rituelen.

Tijdens het doorlopende lezingenprogramma door de Radboud Universiteit komen onderwerpen aan bod als het balspel Trigon, sportterreinen in het oude Rome, gladiatorengevechten, de Romeinse sportschool en het Colosseum in de dichtregels van Martialis.

RomeinenNU is het promotiebureau voor Romeinse geschiedenis in Nederland. Het bureau zet zich in om Romeinse geschiedenis en erfgoed op een creatieve en frisse manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en het onderwijs. De organisatie van alle activiteiten, projecten en inspanningen van RomeinenNu is in handen van een enthousiaste club vrijwilligers die zich inzetten om de Romeinse geschiedenis van Nederland en de Limes op de kaart te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s