Rome kiest nieuwe burgemeester

In Italië kon de bevolking gisteren nieuwe bestuurders kiezen. Veel aandacht gaat naar het door politieke schandalen geteisterde Rome, waar in twee rondes (waarvan de eerste gisteren tot 23 uur liep en de volgende op 19 juni wordt ingezet) de strijd om een nieuwe burgemeester wordt beslecht. Rome wordt momenteel bestuurd door regeringscommissaris Francesco Paolo Tronca, nadat de vorige burgemeester Ignazio Marino van de Partito Democratico (PD), de centrum-linkse democratische partij, vorig jaar moest opstappen na een kredietkaartschandaal en zijn voorganger Gianni Alemanno van Il Popolo della Libertà, de centrum-rechtse partij, in staat van beschuldiging is gesteld wegens corruptie en banden met de maffia. Wie de nieuwe burgemeester ook zal worden, een gemakkelijke taak krijgt hij niet. Of wordt het een ‘zij’, want één van de grote kanshebbers is de 37-jarige tot dusver vrij onbekende advocate Virginia Raggi van Movimento 5 Stelle (M5S).

Rome kampt met een stadsschuld van zowat 12 miljard euro. Alleen al de jaarlijkse rente loopt op tot 200 miljoen euro. Op termijn is dat onhoudbaar en er moet dus dringend worden ingegrepen.  Alleen hebben de vorige stadsbestuurders van Rome er weinig van gebakken en ging het eerder van kwaad naar erger. Twee jaar geleden werd duidelijk dat de stad gedurende vele jaren in de greep was van maffiosi, corrupte politici, omgekochte ambtenaren, foute geheim agenten, ondernemers met gangsterallures en voormalige terroristen. Die werkten allen mee aan een systeem dat de overheid al sinds het jaar 2000 honderden miljoenen euro’s heeft gekost. Het precieze bedrag valt niet te becijferen. Het netwerk kreeg in de media al gauw de naam ‘Mafia Capitale’, of ‘hoofdstad van de maffia’.

Maffieuze ondernemers of hun stromannen kochten lokale politici en topfiguren bij de stadsdiensten om, met de bedoeling de meest winstgevende aanbestedingen binnen te halen. Het criminele netwerk sleepte flink wat contracten in de wacht. Interessant waren vooral het groenonderhoud, infrastructuurwerken, het schoonmaken van de straten, de huisvuilophaling en afvalverwerking, maar ook de uitbating van zigeunerkampen en opvangcentra voor vluchtelingen en asielzoekers bleken lucratief.

De miljoenen euro’s die de malafide bedrijven op die manier van de stad Rome in handen kregen, werden echter niet besteed aan het uitvoeren van de contracten, maar vloeide vrijwel uitsluitend naar de bankrekeningen van de criminelen. Verantwoordelijke ambtenaren die betrokken waren bij het systeem en deelden in de winst, moesten uiteraard zwijgen. Omdat de wegen en andere infrastructuur niet meer werden onderhouden, het groen niet werd verzorgd en de omgeving nauwelijks werd schoongemaakt, verloederden heel wat stadsbuurten.

De vorige burgemeester, Ignazio Marino wordt niet vervolgd in het megaproces dat inmiddels in gang is gezet maar draagt wel de politieke verantwoordelijkheid. Marino had blijkbaar niet door dat verschillende topmensen en directeurs van gemeentelijke bedrijven louche zaken deden met criminelen. Marino moet wel nog uitleggen waarom hij peperdure etentjes van vele duizenden euro’s betaalde met een kredietkaart van de stad.

Wie wel in het beklaagdenbankje zit is zijn voorganger  Gianni Alemanno die van 2008 tot 2013 burgemeester van Rome was. Hij zou goede banden gehad hebben met de sleutelfiguren van Mafia Capitale en zou vertrouwelingen op interessante posten in de stad benoemd hebben, zodat de juiste contracten naar het criminele netwerk gingen. Uit afgeluisterde gesprekken leidden de speurders ook af dat hij koffers vol geld naar Argentinië smokkelde.

De nieuwe burgemeester heeft dus flink wat werk voor de boeg, zoveel mag duidelijk zijn. In de peilingen doet vooral Virginia Raggi het bijzonder goed. Zij won ook moeiteloos en met forse cijfers de populariteitspoll die na een televisiedebat met alle kandidaat-burgemeesters werd gehouden. De nog relatief onbekende jonge advocate treedt aan voor Movimento 5 Stelle (Vijfsterrenbeweging), de anti-establishmentbeweging van de entertainer Beppe Grillo. Ze moet het opnemen tegen Roberto Giachetti (PD), Giorgia Meloni, Alfio Marchini en Stefano Fassina.

De lokale verkiezingen vormen ook een belangrijke test voor de Italiaanse premier Matteo Renzi (PD). Toen Renzi twee jaar geleden als 39-jarige de jongste Italiaanse premier ooit werd, beloofde hij het land grondig te hervormen, de corruptie aan te pakken en Italië klaar maken voor de toekomst. Hij is daar inderdaad mee begonnen en met resultaat. De arbeidsmarkt is hervormd, het kiessysteem werd bijgestuurd en de enorme macht van de Senaat is ingeperkt. Italië vertoont een licht economisch herstel, al moet er nog lang niet worden gejubeld.

Renzi beloofde voor oktober een referendum waar de bevolking zich kan uitspreken over zijn hervormingsbeleid en over de inkrimping van de Senaat. Hij koppelt zelfs zijn politieke overleven aan dat referendum wanneer de resultaten tegenvallen stapt Renzi op. De actuele verkiezingen vormen alvast een goede graadmeter voor de populariteit van de premier.

Niet alle Italianen zijn even gelukkig met de maatregelen van hun eerste minister, al rekent Renzi erop dat de mensen begrip hebben voor zijn maatregelen die “absoluut noodzakelijk zijn om het land er weer bovenop te helpen”. Als de centrumlinkse Roberto Giachetti (foto hieronder) het in Rome niet haalt ziet het er niet zo goed uit voor Renzi. Een slecht resultaat zal andere partijen immers munitie geven om tot oktober actie tegen Renzi te voeren.

Virginia Raggi, die beheerst, slim en meestal gematigd overkomt, beloofde tijdens de verkiezingscampagne van de voorbije weken iets te doen aan de vele corruptieschandalen, de gebrekkige afvalophaling, het haperende openbaar vervoer, de slechte staat van de wegen, de maffieuze en corruptieprobleem bij openbare aanbestedingen en het enorme ziekte- en ander verzuim van de Romeinse stadsambtenaren. Het feit dat zowel de centrumlinkse als de centrumrechtste vrijwel uitsluitend met ruzies en verwijten naar elkaar in de media komen, speelt in de kaart van Raggi.

Raggi is ook een stuk geloofwaardiger dan lawaaimaker Beppe Grillo, weliswaar de medeoprichter van de Movimento 5 Stelle, die echter door lang niet iedereen ernstig wordt genomen en door zijn vaak weinig orthodoxe gedrag kampt met geloofwaardigheid. Indien Virginia Raggi burgemeester van Rome kan worden, zou dat een enorme kans zijn voor de partij die dan kan tonen dat ze meer in haar mars heeft dan wat roepen aan de zijlijn.
Om het met de woorden van Raggi te zeggen: de Romeinen moeten bepalen of ze willen dat alles verandert of dat alles blijft zoals het was. Zoals het er nu uitziet zijn de Romeinen best wel in voor iets nieuws. Als Raggi er evemin iets van bakt wordt ze de volgende keer gewoon weer weggestemd. Dat is al vele jaren de Romeinse filosofie.

Na 19 juni weten we wie de nieuwe burgemeester van Rome is. Enkel de twee hoogst scorende kandidaten gaan naar de tweede verkiezingsronde. Tenzij één van hen gisteren al een volstrekte meerderheid zou hebben gehaald. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk. Volgens de exit-polls van gisteravond zal de tweede ronde gaan tussen Virginia Raggi en Roberto Giachetti. Raggi zou volgens de exit-polls een score hebben gehaald tussen 34 en 38%, Giachetti tussen de 20 en 24%, Giorgia Meloni tussen de 16 en 20%, Alfio Marchini tussen de 9 en 13%. en Stefano Fassina slechts 5 tot 7%. De voorlopige uitslagen lijken de exit-polls alvast te bevestigen. Virgina Raggi scoorde gisteren het best.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s