Tumuli-evenement in Gingelom op zondag 12 juni

Op zondag 12 juni worden de drie tumulisites van Gingelom in de kijker geplaatst. De Twee Tommen, de Drie Tommen en de Avernassetom bevinden zich op fiets- en wandelafstand van elkaar. In juni 2014 werden ze officieel ingehuldigd, nadat ze opnieuw uitgerust werden met het oog op hun bewaring voor de toekomst. In samenwerking met het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, de provincie Limburg, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de stichting Stvdivm Provinciarvmqve Romanorvm (een re-enactmentgroep uit Nijswiller, Nederland en niet te verwarren met onze vereniging S.P.Q.R.) organiseert de gemeente Gingelom een tumuli-event.

Twee jaar geleden ondergingen de tumuli-sites van Gingelom een historisch verantwoorde facelift. Ze werden hersteld, heringericht en verbeterd. Dat betekende een investering in het verleden, het heden en de toekomst van de gemeente en de provincie. In Limburg bevinden zich in totaal twaalf tumulisites. Vaak liggen ze, net zoals in Gingelom, op of nabij het fietsroutenetwerk. “Momenteel werkt de provincie ook aan het beter ontsluiten van de provinciale tumuli van Gutshoven en Vechmaal. Op die manier willen we de cultuur-historische beleving van onze provincie verder versterken”, verklaart provinciaal gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.

Volgens schepen van Toerisme Ingrid Scheepers verdienen de drie tumulisites van Gingelom, met in totaal zes Gallo-Romeinse grafheuvels in een straal van amper 1,5 km, het om in de schijnwerper te staan. “Bijna 2000 jaar geleden (tweede eeuw na Chr.) werden de tumuli ‘gebouwd’. Ze doorstonden woelige periodes en werden twee jaar geleden in ere hersteld. De tumuli zijn beschermde monumenten in het open landschap. Ze getuigen van de rijke Gallo-Romeinse begrafeniscultuur en lichten een tipje van de sluier van de Gallo-Romeinse beschaving”, aldus de schepen.

De gemeente Gingelom wil iedereen uitnodigen op zondag 12 juni, om deel te nemen aan dit evenement dat gratis toegankelijk is. Bezoekers kunnen een wandel- of fietstocht maken, meedoen aan de spectaculaire begrafenisstoet van Victorius Victorinus met crematie op de brandstapel aan de Avernassetom of deelnemen aan het dodenmaal in het Cultuurhuis Den Dries. De bedoeling is de bezoekers laten beleven hoe een begrafenis er aan toe zou kunnen gegaan zijn bij de Gallo-Romeinen. Re-enactors beelden de begrafenisrituelen uit en iedereen wordt uitgenodigd om mee te lopen in de begrafenisstoet. Na de crematie volgt het ‘dodenmaal’. In 2000 jaar is er dus niet zoveel veranderd: de familie en vrienden worden uitgenodigd om samen een hapje te eten en iets te drinken.

Programma

 • 13-18 u.: onthaal, wandelen, fietsen, fotoshoot Romeinse huiskamer, terras,
  gidsen aan de Twee Tommen en de Drie Tommen
 • 14.30-15 u.: verzamelen en vertrek begrafenisstoet
 • 15-16 u.: begrafenisstoet naar Avernassetom
 • 16-16.30 u.: crematie op de brandstapel
 • 16.30-17 u.: pendelbus Avernassetom – Groenplaats
 • 17-18 u.: dodenmaal met gladiatoren

Praktisch

Er kunnen dertig fietsen gratis gehuurd worden, enkel op afspraak: toerisme@gingelom.be – tel. +32 11 88 10 31. Bij regenweer gaan de begrafenisstoet en de crematie niet door, maar zullen re-enactors  de ceremonie uitbeelden aan Den Dries. Er zijn tumulusbrood en taart van de warme bakkers uit de streek beschikbaar, evenals streekproducten en dranken. Samenkomst aan Cultuurhuis Den Dries, Groenplaats 20, 3890 Gingelom (Montenaken). Inlichtingen: www.gingelom.be.

 

Victorius diende in de hulptroepen van het Romeinse leger en verkreeg burgerrechten na 25 jaar trouwe dienst. Hij keerde daarna terug naar zijn geboorteplek en maakte carrière in de administratie van de provincie. Hij verwierf hier een landbouwdomein en na zijn overlijden werd een tumulus opgeworpen om hem te gedenken. Victorius Victorinus is een deels fictief personage; zijn levensloop is echter gebaseerd op een reële persoon die in de Romeinse tijd in de buurt van Namen leefde.

Eén reactie to “Tumuli-evenement in Gingelom op zondag 12 juni”

 1. Bernard Van Daele Says:

  en zeggen dat we in Vlaanderen ook goede re-enactors hebben die begrafenisrituelen etc ten berde brengen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.