De grootste verzameling Etruskische kunst ter wereld

In een vorige bijdrage hadden we het over een nieuwe tentoonstelling in het Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia, waar zich de grootste collectie Etruskische kunst ter wereld bevindt. Zelfs de fraaie verzameling in de Vaticaanse Musea kan er niet aan tippen. Door het openstellen van de aanpalende Villa Poniatowski in 2012 ontstond hier een enorme museumsite die volledig gewijd is aan de leefwereld van de Etrusken. We staan graag enkele dagen stil bij dit danig onderschatte museum, dat voor liefhebbers van de pre-Romeinse oudheid een bezoek absoluut de moeite waard maakt.

De Villa Giulia werd na een lange geschiedenis in 1889 door de overheid getransformeerd tot museum. In eerste instantie kwamen de pre-Romeinse en vondsten uit de Etruskische periode die ten noorden van Rome, in Lazio en Umbrië werden ontdekt hier terecht. Later werden ook particuliere collecties toegevoegd (waaronder de verzamelingen Barberini en Castellani) en het museum groeide fors.

Het museum fungeert overigens regelmatig als ‘uitleendienst’ voor internationale tentoonstellingen over de Etrusken. Museumbezoekers hoeven daarbij niet veel te missen want de collectie in Rome is enorm en kan desgewenst altijd worden aangevuld met voorwerpen die wegens plaatsgebrek zijn opgeslagen in de magazijnen.

In de jaren ’20 van vorige eeuw werden nog twee andere gebouwen toegevoegd, tien jaar later gevolgd door nog eens drie nieuwe bijzalen, gewijd aan Veio en Vulci. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de systematische uitbouw van het museum en het zou duren tot in de jaren ’50 voordat er op bouwkundig vlak nog eens iets gebeurde. Toen werden een aantal zalen herschikt en openden thematische afdelingen met herschikte collecties gewijd aan Veio, Cerveteri (Caere), Vulci en Bisenzio.

In de daaropvolgende jaren zou de Etruskistische collectie nogmaals fors aangroeien, in die mate dat het museum compleet uit de voegen barstte. Daarom werden op verschillende plaatsen in Italië kleinere satelliet-musea met Etruskische kunst geopend, dit om de enorme collectie van de Villa Giulia wat te verlichten. Recenter, in de jaren ’90, ontstond bij de overheid het idee om in Rome de nabijgelegen Villa Poniatowski bij de Villa Giulia te betrekken en door die fusie een enorm Etruskisch museum te realiseren.

In de Villa Giulia konden immers – zelfs na de uitbreiding met 22 nieuwe zalen in juni 2010 – lang niet alle beschikbare topstukken worden getoond. De pakhuizen zaten overvol met voorwerpen waarvan de kans klein was dat het publiek ze ooit nog eens zou kunnen zien. De uitbreiding met een tweede villa gebeurde in 2012 maar betekende niet dat nu wel alles aan het publiek kon worden getoond, al was het natuurlijk alweer een forse stap in de goede richting.

De Villa Giulia werd gerestaureerd van 1995 tot 2010. De renovatie van Villa Poniatowski duurde vrijwel even lang en gebeurde tussen 1997 en 2012. Het is onbegonnen werk om alle beroemde Etruskische vondsten te beschrijven die je hier aantreft. Bovendien wisselen sommige kunstvoorwerpen weleens en worden ze vervangen door artefacten die vele jaren lagen opgeslagen in de magazijnen en nooit eerder werden getoond.

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia
Piazzale di Villa Giulia 9, Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s