Nieuwe burgemeester Rome staat voor zware taak

Zoals de voorverkiezingen al duidelijk maakten, is het geen grote verrassing dat de 37-jarige advocate Virginia Raggi vorige zondag het meeste aantal stemmen haalde. Zij wordt dus de nieuwe burgemeester van Rome en bovendien de eerste vrouw die deze functie bekleedt. Wat wel verrast is de hoge score van de relatief onbekende Raggi, die optreedt voor de Movimento 5 Stelle (M5S). Zij haalde zowat 67 procent van de stemmen, meteen een bewijs dat Raggi door de Romeinen wordt beschouwd als ‘burgemeester van de laatste hoop’. Haar tegenkandidaat Roberto Giachetti van de Democratische Partij van premier Renzi maakte geen schijn van kans. Amper een uur na het sluiten van de stembureaus, zondagavond om 23 uur, gaf hij zijn verlies al toe, hoewel toen nog lang niet alle stemmen waren geteld.

De nieuwe burgemeester moet een einde maken aan de woekerende corruptie, het falende openbaar vervoer, de slecht onderhouden wegen, haperende huisvuilophalingen, en nog vele andere zaken die de voorbije jaren door wanbeleid en maffiapraktijken volkomen fout liepen. Bovendien torst de stad een zware schuldenlast van zowat 12 miljard euro. Het grootste probleem van Virginia Raggi is dat ze nauwelijks bestuurlijke of politieke ervaring heeft, wat uiteraard wel verfrissend kan werken, maar in een politiek en ambtelijk wespennest zoals Rome, ook regelrecht en zeer snel naar haar ondergang kan leiden. “Raggi is de enige gladiator in een Colosseum vol wilde dieren”, schreef een krantencommentator.

Raggi was van 2013 tot 2015, toen er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven, gemeenteraadslid in Rome voor de Vijfsterrenbeweging (M5S), de protestpartij van Beppe Grillo. De partij voert luid campagne tegen corruptie in de Italiaanse politiek, maar pleit ook voor inkomenssteun aan de armen, hogere straffen voor witteboordencriminelen en belastingontduikers en het sluiten of privatiseren van veel staatsbedrijven. Raggi heeft in de campagne voor de eerste ronde van de verkiezingen slechts aan één debat willen meedoen, op de televisiezender Sky. Ze bleek het zeer goed te doen voor de camera, ook al omdat ze haar antwoorden en oneliners uitstekend had voorbereid. Haar belangrijkste belofte is dat ze ‘het imago wil herstellen van een stad die twintig jaar lang is verkracht door slecht beleid’.

Wat Virginia Raggi de stad Rome in de nabije toekomst zal brengen is nog even af te wachten. Niemand weet nu al wat er gaat gebeuren. Wie op haar stemde, beseft dat het haar ontbreekt aan beleidservaring. Maar de belofte van beterschap woog in het stemhokje sterker door dan die scepsis. M5S moet nu bewijzen dat ze ook kan en wil besturen.

Wat Raggi wel reeds duidelijk maakte, is dat Rome in 2024 kan fluiten naar de organisatie van de Olympische Spelen. Rome stelde zich hiervoor eerder al kandidaat, maar de nieuwe burgemeester heeft al laten weten dat er absoluut geen geld is voor zo’n spelletjes en dat de organisatie van zo’n evenement vriendjespolitiek en andere ontoelaatbare praktijken alleen maar in de hand zou werken. Weg ermee dus, stelt Raggi, die duidelijk maakt dat er in Rome genoeg andere problemen zijn.

Virginia Raggi wil ook alle inkomsten en uitgaven en andere cijfers van de stad publiek op het internet plaatsen zodat het beleid van de stad transparanter wordt. De burger vertrouwt zijn stadsbestuurders niet meer, dat moet gedaan zijn, argumenteert ze. Ook wil Raggi het Vaticaan voortaan belastingen laten betalen voor de gebouwen die ze in de stad heeft. Dat zou de stad jaarlijks ongeveer 650 miljoen euro opbrengen.

Indien ze dat klaarspeelt zou dit een ongeziene primeur zijn. Het is niet voor het eerst dat Rome probeert op deze manier inkomsten binnen te halen, maar eerdere pogingen botsten altijd op sterke tegenkanting uit verschillende hoeken. Nooit eerder had iemand zin de Kerk op deze manier aan te pakken. Het Vaticaan heeft de nieuwe burgemeester van Rome in ieder geval reeds gefeliciteerd met haar verkiezingsoverwinning en haar tegelijk veel succes gewenst met haar nieuwe job.

Voor de Italiaanse premier Matteo Renzi, die lange tijd campagne voerde om de Olympische Spelen naar Italië te halen moet de commentaar van Raggi aankomen als een dolkstoot. Bovendien verliest Renzi’s partij (PD) niet alleen in Rome het burgemeesterschap, ook in Turijn wordt een onbekende jonge vrouw, Chiara Appendino (34) burgemeester. In Milaan en Bologna levert de Democratische Partij van Renzi wel de nieuwe burgemeester.

Renzi beloofde voor oktober/november een referendum waar de bevolking zich onder meer kan uitspreken over zijn hervormingsbeleid en over de inkrimping van de Senaat. Hij koppelt zelfs zijn politieke overleven aan dat referendum wanneer de resultaten tegenvallen stapt Renzi op. De actuele verkiezingen vormen alvast een goede graadmeter voor de populariteit van de premier. Afgaande op de resultaten, ziet die er dus niet zo goed uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.