Brussel geeft beeld van jonge keizer Augustus terug aan Rome

Recent werd een beeld van de jonge keizer Augustus teruggegeven aan Rome. Het beeld was er veertig jaar geleden gestolen. Al die tijd was het in het Jubelparkmuseum in Brussel te bewonderen. Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in het Jubelpark kocht het beeld in 1975 van een Zwitserse kunsthandelaar. Het museum was zich toen van geen kwaad bewust. De sculptuur stond immers nergens geseind als gestolen. Nochtans was het in de jaren ’70 uit het Archeologische museum van Nepi (zo’n 50 km ten noorden van Rome) verdwenen en blijkbaar in een privécollectie terechtgekomen. Wie het beeld destijds heeft gestolen is niet bekend.

De archeologen van Nepi ontdekten pas onlangs dat het beeld in het Belgische museum werd tentoongesteld. Het KMKG was meteen bereid het beeld terug aan Italië te bezorgen. Tijdens een officiële plechtigheid werd het opnieuw in het vernieuwde museum van Nepi voorgesteld. Het is één van de vele archeologische artefacten die de voorbije jaren wereldwijd zijn teruggegeven aan het land van oorsprong.

Het marmeren hoofd is 40,5 cm hoog en verkeert in relatief goede staat. Het werk is langdurig blootgesteld geweest aan weer en wind. Dat blijkt uit de schade van waterinsijpeling. De voorstelling is duidelijk onderhevig aan hellenistische invloeden, zoals de strakke blik en de dynamische buiging van het hoofd. Maar de Romeinse dimensie is niet verwaarloosd. De gelaatstrekken zijn realistisch en het hoofd is bedekt.

Het beeld stelt de jonge Octavianus voor in de periode dat hij nog niet tot keizer Augustus was gekroond. Archeologen leiden dat af aan zijn haarsnit. Die heeft nog niets keizerlijks. Wellicht maakte het hoofd oorspronkelijk deel uit van een volledig standbeeld van Octavianus in toga.  Augustus (63 v. Chr. – 14 na Chr.) was de eerste keizer van Rome. Hij won er de machtsstrijd na de moord op Julius Caesar. De beslissende slag voerde hij in 31 v. Chr tegen Marcus Antonius en Cleopatra. Onder zijn bewind was er lange tijd vrede in Rome.

Eén reactie to “Brussel geeft beeld van jonge keizer Augustus terug aan Rome”

  1. Daniel Debaecke Says:

    Vanuit een zeer warm Italië wensen we je een aangenaam verblijf in de V.S.

    Groetjes,

    Daniël en Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s