Nijmegen krijgt een ArcheoHotspot

Een ArcheoHotspot is een plek waar iedereen welkom is om zelf archeologisch onderzoek te doen.Volgende maand opent in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam de ArcheoHotspot Nijmegen. Het is reeds de vijfde ArcheoHotspot in Nederland en het zwaartepunt van de nieuwe hotspot in Nijmegen situeert zich (hoe kan het ook anders in deze stad) in de Romeinse tijd. De ArcheoHotspot in Nijmegen is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Museum Het Valkhof heeft de huisvesting en organisatie op zich genomen. De AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, de gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit leveren deskundigheid en inzet.

In de ArcheoHotspot worden bezoekers uitgenodigd om zelf mee te doen aan archeologisch onderzoek: scherven puzzelen, de inhoud van een beerput sorteren, meer te weten komen over het verleden van de eigen stad en de regio. Iedereen is welkom. Er zijn archeologen aanwezig om mee in gesprek te gaan, vragen aan te stellen of uitleg te krijgen over vondsten.

Vanwege de ligging in de oudste stad van Nederland ligt het zwaartepunt van deze nieuwe ArcheoHotspot bij de Romeinse tijd. Het eerste project is daar meteen een goed voorbeeld van: het publiek kan meewerken aan een onderzoek van de gemeente Nijmegen naar de mogelijke aanwezigheid van een Mithrascultus in Nijmegen tijdens de Romeinse periode. De god Mithras kwam oorspronkelijk uit het Nabije Oosten, maar werd bij de Romeinen vooral onder soldaten al snel populair.

Tijdens de komende zomer kan het publiek via een live-verbinding meekijken en praten met de archeologen van de Radboud Universiteit bij hun veldwerk in Italië. Vanuit de Radboud Universiteit wordt stadskernonderzoek uitgevoerd in Rome en Ostia en wordt onderzoek gedaan naar Nederland in de Romeinse tijd, en in het bijzonder Romeins Nijmegen. Tijdens materiaalworkshops en lezingen wordt allerlei informatie aangeboden over allerlei aspecten van archeologie in en rond Nijmegen. Het actuele programma is op de websites van de ArcheoHotspots en Museum Het Valkhof te vinden.

Op vrijdag 8 juli wordt de ArcheoHotspot Nijmegen officieel geopend door gedeputeerde Josan Meijers. De ArcheoHotspot is vanaf dinsdag 12 juli voor het publiek geopend in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam in Nijmegen. De ArcheoHotspot is gratis toegankelijk en zonder afspraak te bezoeken op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13 tot 17 uur.

In Nederland zijn op dit moment al ArcheoHotspots geopend in Amsterdam, Eindhoven, Den Bosch en Utrecht. Meer informatie daarover is te vinden op archeohotspots.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s