Kunstenaars verfraaien tunnels in 120 Romeinse spoorwegstations

Rome gaat iets doen aan de soms grauwe, grijze tunnels, bruggen en voetgangersdoorgangen in de regionale spoorwegstations. Vooral in de oudere stations ogen die soms erg saai, grijs, grauw en soms zelfs wat onveilig. De aftrap voor het project ‘Arte in stazione e città a colori’ werd zopas gegeven bij stazione La Giustiniana, op de lijn Roma-Viterbo. Kunstenares Tina Lojodice werkte er met veel kleuren, stippen en bracht op de muren ook schilderingen aan van bekende Italiaanse actrices, waaronder Anna Magnani, Virna Lisi, Monica Vitti en Claudia Cardinale.

Het initiatief wordt gepromoot door NSA Roma Nord (Nucleo di Sicurezza Ambientale) en wordt mogelijk gemaakt door de medewerking van Rete Ferroviaria Italiana (RFI), de eigenaar van het station. In totaal zullen 120 treinstations in Rome en elders in de provincie worden opgefleurd dankzij de interventies van (bekwame) straatkunstenaars en kunstschilders.

In stazione di Settebagne, op de lijn naar Firenze, werd op de muur van een tunnel als testproject door de 22-jarige kunstenaar Jericho al eerder een hondenrace geschilderd. Wie door de tunnel wandelt, ziet de honden als het ware in volle actie.

Het idee erachter is de symbolisering van de soms waanzinnig drukke passage van de reizigers, maar verwijst indirect ook naar het stromende water uit de waterreservoirs en het badhuis Septem Balnea uit de oudheid, waarvan in de omgeving belangrijke resten werden teruggevonden.

Eén van de initiatiefnemers van het project is Francesco Galvano, een gepensioneerde spoorwegman, die samen met een aantal vrijwilligers, de NSA, de RFI en de Pittori Anonimi del Trullo, een heleboel artiesten in spe bij elkaar kon trommelen. Onder hen ook de jonge Romeinse kunstenaar Andrea Gandini, die een muurschildering van Pinocchio creëerde.

Het eerstvolgende station dat wordt aangepakt is San Pietro. Kunstenaar Mr. Klevra zal over de volledige lengte van de muur die langs de sporen loopt, een lengte van zowat zeventig meter en zes meter hoog, een enorm werk realiseren. Zijn voorliefde voor iconografische en sacrale verwijzingen in zijn werk zal, gezien de nabijheid van de Sint-Pietersbasiliek, ongetwijfeld worden beschouwd als een vriendelijk knipoogje naar het Vaticaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s