Bud Spencer overleden in Rome

In een ziekenhuis in Rome is gisteren de Italiaanse acteur Carlo Pedersoli overleden. Hij is veel beter bekend onder zijn artiestennaam Bud Spencer. Hij schitterde in talrijke actiefilms en spaghettiwesterns waarin hij vaak optrad met landgenoot en collega-acteur Terence Hill. Bud Spencer werd 86 jaar. De begrafenisplechtigheid vindt donderdag 30 juni om 12 uur plaats in de Basilica Santa Maria in Montesanto aan Piazza del Popolo.

Bud Spencer was geboren in Napels. De naam Bud Spencer was samengesteld uit zijn favoriete Amerikaanse biermerk Budweiser en de Amerikaanse acteur Spencer Tracy die hij erg bewonderde. Samen met Terence Hill vormde hij jarenlang een zeer succesvol filmduo. Ook Hill is een Italiaan en heet Mario Girotti. Bud Spencer had zijn eerste rollen vooral te danken aan zijn postuur. Begin de jaren ’80 was hij 1,94 meter lang en 130 kg zwaar. In tegenstelling tot de spaghettiwesterns van Sergio Leone met onder andere Clint Eastwood, waren de films van het Italiaanse duo vooral komisch bedoeld. Spencer speelde vaak de domme kracht en Hill was de slimme en charmante cowboy. Het duo maakte achttien films samen.

Voordat Bud ‘Pedersoli’ Spencer acteur werd, was hij een succesvol wedstrijdzwemmer. Hij kwam voor Italië in 1952 en 1956 uit op de Olympische Spelen. In 1981 richtte Spencer zijn eigen luchtvaartmaatschappij Mistral Air op. Hij was enige tijd de eigenaar, maar verkocht het bedrijf later weer. Mistral Air bestaat nog altijd. Het hoofdkwartier bevindt zich op Rome Fiumicino; in Bologna heeft Mistral Air een hub.  De luchtvaartmaatschappij voert vrachtvluchten uit voor de logistieke dienstverlener TNT nv en Poste Italiane en verzorgt soms passagiersvluchten voor het Vaticaan.

Na zijn luchtvaartactiviteiten richtte Bud Spencer zich op de kinderkledingindustrie. In 2005 probeerde hij tevergeefs in de politiek te stappen. Hij stond op de lijst als regionaal raadslid voor de nationalistische partij Forza Italia maar raakte niet verkozen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s