Bar della Pace voorgoed gesloten

Een stukje nostalgie en een horecainstituut in Rome is verdwenen. De beroemde Bar della Pace aan de Via della Pace is voorgoed gesloten. De strijd om het behoud van de bar heeft ruim drie jaar geduurd, maar de familie Serafini, die de zaak meer dan vijftig jaar heeft uitgebaat, kreeg zopas de deurwaarder op bezoek. Die heeft samen met de politie het pand laten ontruimen. Vijftien mensen verliezen hun job. Duizenden bezoekers en trouwe klanten zullen hun koffie, aperitief of borrel elders moeten drinken. Het volledige palazzo, waar ook de bar was ondergebracht, is eigendom van het vlakbij gelegen Pontificio Istituto Teutonico Santa Maria dell’Anima. De uitzetting zorgde voor woedende reacties bij vele buurtbewoners.

De sluitingsdreiging was er al sinds 2013. Na de aankondiging volgden massale steunacties. Er werden duizenden handtekeningen verzameld, er werden petities ingediend, klanten en buurtbewoners organiseerden protestacties en verschillende invloedrijke klanten deden een oproep tot het kerkelijke instituut om de sluiting van de bar te herzien. Tevergeefs, zo blijkt nu. De bar werd vaak gefrequenteerd door lokale en internationale beroemdheden zoals Madonna, Spike Lee en Mel Gibson. Zelfs paus Johannes-Paulus II kwam er in zijn studietijd weleens een glaasje drinken.

Buurtbewoners zijn vooral boos omdat de bar zal plaatsmaken voor alledaagse boetiek of alweer een buitenlands bedrijfje. Er zijn ook geruchten dat het hele pand zou worden omgebouwd tot een klein hotel of B&B. In geen geval zal het uitzicht van de fraaie Via della Pace er op vooruitgaan. Omwonenden verwijten de Santa Maria dell’Anima te kiezen voor het groffe geld en geen oog te hebben voor lokale tradities en cultuur. Mario en Daniela Serafini hebben nochtans altijd trouw hun huur betaald aan de eigenaar.

Daarmee werd dus geen rekening gehouden. Integendeel, het pand is al een hele tijd omgeven door steigers, zogezegd omwille van gevelrestauratiewerken, maar tot dusver zijn er amper werkzaamheden uitgevoerd. “Puur pestgedrag, ze hebben geen enkel middel geschuwd om de uitbaters het leven zuur te maken”, reageert de buurt.

Het Istituto Teutonico di Santa Maria dell’Anima wilde de huurovereenkomst van de bar in geen geval verlengen. De discussies werden bitsiger, gaandeweg escaleerde de toestand en kwam de zaak uiteindelijk voor de rechtbank. Nu volgde dus de definitieve uitzetting. De kans dat de bar ooit terugkomt is vrijwel onbestaande. ‘New website coming soon’, lezen we op www.caffedellapace.it. Daar zullen we dus niet meer op moeten wachten.

In het historische centrum raken steeds meer ambachtelijke handelaars en kleine winkeltjes in de verdrukking. De kleinere zaken worden gewurgd door de crisis die zich ook in Rome nog steeds laat voelen. De vastgoedprijzen staan onder druk. De huurgelden gingen in heel wat gevallen naar beneden maar die ingreep lijkt niet voldoende.

Steeds meer actiecomités en bewoners reageren tegen de oprukkende verschraling van het winkelaanbod. In Rome staan momenteel meer zo’n zeventien procent van de beschikbare panden leeg. De huren blijven behoren tot de hoogste van het land, met pieken tot 25.000 euro per maand voor een winkel op een A-locatie in het centrum. De omzet van de winkeliers daalt echter. Vooral de kleine zaken staan onder zware druk omdat ze naast de crisis ook nog eens te maken krijgen met de felle concurrentie van de ketenwinkels en multinationals.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat veel kleine handelszaken een overnamebod krijgen, waarna ze onmiddellijk sluiten en vaak getransformeerd worden in een banale souvenirwinkel of prullariazaak. Dat is een trend die al enkele jaren aan de gang is. Winkeliers die ermee ophouden of laten blijken dat ze het beu zijn, worden steevast benaderd om hun zaak te verkopen. De verleiding is dan soms groot om het geld te incasseren en te gaan genieten van een rustige oude dag.

De opkooppraktijken, die gezien de grootschaligheid van het aantal biedingen, de systematische benadering en de gelijkmatige manier van aanpak, worden wellicht gestuurd door een onzichtbare groep financiërs of buitenlandse investeerders die gebruik maken van stromannen. Zo bieden bv. alle souvenirwinkels die de voorbije paar jaren openden (en meestal in plaats kwamen van een klassieke winkel) zonder uitzondering allemaal identiek dezelfde prullaria aan.

Op termijn kunnen ze de genadeslag betekenen voor het reguliere middenstandsleven in de historische stad. Ambachtelijke en kleine winkeltjes die al vele tientallen jaren bestaan houden er steeds vaker noodgedwongen mee op. Dat nu, zoals in het geval van Bar della Pace, ook een kerkelijk instituut meegaat in die trend, stoot velen tegen de borst. “Virginia Raggi, de nieuwe burgemeester van Rome, kan de grondbelasting op kerkelijke gebouwen niet snel genoeg doorvoeren”, klinkt het bij de boze buren.

2 Reacties to “Bar della Pace voorgoed gesloten”

  1. Fausto Coppi Says:

    Bedoelt de heer(?) di Panni misschien dat er jongeren moeten opstaan die de buurt weer opnieuw elan geven door daar nieuwe commerciele activiteiten te starten? Dan is het gewoon nieuw voor oud en dat lijkt me tof.

  2. giannidipanni Says:

    M5S is helaas geen sociale partij. Ze bekommeren zich meer om eigen prioriteiten zoals breedband internet.
    Qua ontwikkelingen lopen we trouwens minstens 10 jaar achter bij wat er in de steden van de VS allang gebeurd is. Daar is inmiddels een tegencultuur onstaan, de Maker Movement. Laten we vast beginnen het in Europa te propageren in plaats van ons druk te maken om wat verloren gaat. Pure nostalgie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.