Opgravingen Circus Maximus afgerond, archeologische site opent voor publiek

De archeologische opgravingen en de onderzoekingen die de voorbije jaren werden uitgevoerd op Circus Maximus, aan de voet van de Palatijnse heuvel, zijn afgerond. De bevindingen zijn recent voorgesteld tijdens een congres in de Ara Pacis. De wetenschappers hebben een heleboel bijgeleerd over de structuur en de opbouw van het circus. De activiteiten van de archeologen op het Circo Massimo waren de voorbije jaren visueel nog het best en in alle rust te volgen met behulp van een verrekijker of een goede telelens vanaf de Palatijn.

Archeologen vonden talrijke artefacten die hen meer vertelden over de renwagens, het verloop van de wedstrijden en het stadion zelf. Ook werd eindelijk de exacte diepte van de structuur (tot op de fundamenten) vastgesteld, net als de diepte van de twee grote obelisken (die je vandaag terugvindt op Piazza del Popolo en Piazza San Giovanni in Laterano).

De verkregen gegevens stellen archeologen in staat de plaats te bepalen van enkele godentempels, geven meer inzicht in de structuur van de spina. Ze ontdekten ook een tot dusver onbekende ereboog gewijd aan Titus. Door de bevindingen kan tevens het profiel van de hele vallei beter worden gereconstrueerd. Alle bevindingen zullen in de toekomst worden gepubliceerd in een nieuw boek over het Circus Maximus.

Het relatief kleine archeologische gedeelte, aan de rand van het Circus Maximus, waar het grootste deel van de opgravingen plaatsvond, werd tegelijk met de archeologische onderzoekingen ook gerestaureerd. In dat gebied wordt een archeologische route uitgebouwd, die het publiek vanaf 11 december zal kunnen bezoeken. De bedoeling is op een aantal dagen, mits betaling, rondleidingen op de site te organiseren. Daarvoor zullen ook virtuele technieken zoals ‘augmented reality’ worden ingezet, waarbij de bezoekers de werkelijke omgeving aangevuld zien met computerbeelden en simulaties. Het stadsbestuur van Rome nam zich enkele jaren geleden voor de oude structuren aan de zuidelijke zijde opnieuw zichtbaar en indien mogelijk ook toegankelijk te maken, zodat mensen zich een betere voorstelling van de originele grandeur zouden kunnen maken.

In 2009 werd de aanzet werd gegeven voor een intensief archeologisch onderzoek dat zich concentreerde aan de zuidelijke zijde, de enige plek op het terrein waar zich nog enkele resten van de ooit reusachtige renbaan bevinden. De vondsten en resultaten waren echter zo spectaculair dat het project tot vorig jaar werd verlengd.

Het Circus Maximus is het immense terrein in het hartje van de stad dat, afhankelijk van de seizoenen, soms lijkt op een grasvlakte of een zanderig stukje steppe. Het is de plek waar in de Romeinse oudheid de wagenrennen werden gehouden. De laatste keer dat op deze plek serieuze opgravingen gebeurden was in de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen moest die poging wegens grote problemen met insijpelend water worden stopgezet en werden een aantal vondsten zelfs gewoon terug ingegraven. Sindsdien gebeurde er niets meer met deze site.

Tegenwoordig wordt het terrein wel regelmatig gebruikt als trefpunt voor popconcerten en grote evenementen, al wordt daar steevast tegen geprotesteerd. Zo geeft David Gilmour er op 2 en 3 juli een concert, gevolgd door Bruce Springsteen die op 16 juli drie uur lang optreedt op het terrein van het vroegere Circus Maximus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.