Massieve fundering uit de Romeinse tijd ontdekt in Nijmegen

Tijdens opgravingen aan de Waalkade in Nijmegen, onderaan de Valkhofheuvel, is een massieve fundering uit de Romeinse tijd ontdekt. De muur is 1 tot 1,5 m dik en werd blootgelegd over een lengte van ongeveer 25 m. Hij bestaat uit fragmenten natuursteen, de zogeheten Grauwacke, en grote blokken tufsteen van elk 900 kg zwaar. Beide steensoorten komen uit groeves in de Duitse Eifel. Op basis van de samenstelling van de muur en de relatie met de andere bouwsporen wordt de fundering in de tweede eeuw gedateerd. Mogelijk gaat het om een havengebouw of een gedeelte van de haven zelf. De muur wordt behouden en krijgt straks een plaats in het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei dat in principe eind 2017 de deuren opent.

De muur werd vermoedelijk reeds in de vierde eeuw gedeeltelijk afgebroken. Met de bouw van de dertiende-eeuwse stadsmuur en een huis uit de veertiende eeuw verdween nog meer van het oorspronkelijke bouwwerk. Voor de bouw van de zestiende-eeuwse Stratenmakerstoren is een gedeelte van de oude Romeinse fundering herbruikt. De muur werd zichtbaar nadat een eerder ontdekte veertiende-eeuwse bakstenen vloer met stookplaats  werd geborgen om later tentoongesteld te worden. De nieuw aangetroffen funderingsmuur ligt ten noorden van een eerder gevonden tufstenen muur uit de Romeinse tijd.

Aan de oostelijke Waalkade  realiseren het Natuurmuseum Nijmegen, museum De Stratemakerstoren, Staatsbosbeheer en IVN Rijk van Nijmegen De Bastei, een bezoekerscentrum waarin stad, rivier en natuur samenkomen. Het bezoekerscentrum opent naar verwachting eind 2017 de deuren en bestaat uit de historische Stratemakerstoren die gekoppeld wordt aan half verdiepte nieuwbouw op het terrein achter de toren. In voorbereiding op de nieuwbouw van De Bastei werd vorig najaar een archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Daarbij kwamen onverwachts heel wat belangrijke resten uit de 2000  jaar oude geschiedenis van de stad naar boven. Zo zijn restanten van de oude Veerpoort met een ‘voorpoort’ uit de dertiende eeuw en de route naar het allereerste veertraject naar Lent gevonden. Ook zijn fundamenten van een veertiende-eeuws stadskasteel met bepleisterde muren aangetroffen, evenals middeleeuwse tufstenen muren, restanten van een keermuur uit de zestiende eeuw en de achterwanden van negentiende-eeuwse pakhuizen.

De bouwwerken  aan De Bastei werden stilgelegd omdat de vondsten niet aangetast mochten worden. Nijmegen wilde de ontdekkingen integreren in het nieuwe museum. De bouw wordt daardoor wel 2,6 miljoen euro duurder, de totale kosten zullen nu oplopen tot ongeveer 10 miljoen euro. De ontdekkingen zorgen ook een minstens een jaar vertraging, waardoor de bouw ten vroegste in het voorjaar van 2017 voltooid zal zijn. De daaropvolgende maanden kan de site worden ingericht en afgewerkt waarna de officiële opening  in principe eind 2017 kan gebeuren.

Het cultuurhistorisch centrum zal tentoonstellingen organiseren over de geschiedenis van het leven en werken aan de Waal. Vanuit het Natuurmuseum komen er zowel een vaste collectie als wisseltentoonstellingen over de natuur in het algemeen en Nijmegen en omgeving in het bijzonder. Staatsbosbeheer zet het centrum in als bezoekerscentrum voor natuurgebied de Ooijpolder en als vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de omgeving. De Ooypoort, de voetgangersbrug over ’t Meertje, zorgt voor een directe verbinding tussen Waalkade / Bastei en Stadswaard / Ooijpolder. De Bastei wordt door zijn ligging een belangrijke schakel in het Valkhofkwartier: het gebied waarin het Valkhofpark, museum Het Valkhof, de kapel, de Belvedère, de Lindenberg, de nog te bouwen Donjon en de Lindenberghaven samenkomen. Door de aanpak van de Veerpoorttrappen en de aanleg van een lift is bovendien een betere relatie tussen beneden- en bovenstad en een betere verbinding met het Valkhofpark ontstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s