Nieuw satellietbeeld Nederlandse Limes

Een nieuw gereconstrueerd satellietbeeld van het Limesgebied in Nederland is speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld door Olav Odé in samenwerking met tal van archeologen. Het staat vanaf september centraal in tentoonstellingen in Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Centraal Museum in Utrecht. De kaart toont de oude loop van de rivieren, Rijn en Waal, en de vegetatie, op basis van de huidige wetenschappelijke kennis. Ook de bekende locaties van de forten en civiele nederzettingen zijn in beeld gebracht. Deze visualisatie brengt de Romeinse tijd dichter bij onze huidige tijd.

Daarnaast zorgen reconstructies van militaire forten ervoor dat het publiek zich beter kan voorstellen hoe die eruitzagen en hoe de Limes functioneerde. Bijzondere en waardevolle vondsten uit het limesgebied zullen in de tentoonstellingen te zien zijn: muntschatten en handelsproducten in het Centraal Museum en helmen van infanterie en cavaleriesoldaten in Museum Het Valkhof. De productie van de kaart is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De provincies Utrecht en Gelderland ondersteunen de totstandkoming van de tentoonstellingen.

De Romeinse Limes is de grens van het Romeinse Rijk en ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is op veel plaatsen toch zichtbaar gemaakt. De Rijn vormde in ons landschap een natuurlijke grens en bood daarnaast een logistiek voordeel als transportroute. Deze ‘natte limes’ loopt ook door het huidige Duitsland, gezamenlijk de Nedergermaanse Limes genoemd. Bijna vier eeuwen is deze grens onafgebroken en in vrede gebruikt. Dit heeft een archeologische schat nagelaten in onze bodem. Sporen van de oude rijksgrens zijn te vinden in onder meer museale collecties, themaparken en markeringen in het landschap en in steden. Funderingen van forten, wachttorens, kades, havens, badhuizen en voorraadschuren zijn gevonden. Er zijn delen van de Limesweg opgegraven en maar liefst 22 schepen zijn geborgen. Nederland en Duitsland dragen de Nedergermaanse Limes voor als Werelderfgoed; hij staat op de voorlopige lijst, met een beoogde toelating in 2021.

Op www.romeinselimes.nl zijn alle initiatieven, tentoonstellingen, collecties en activiteiten over de Romeinse Limes te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s