Wordt Rome bedreigd door vulkaan?

Een vulkaan waarvan iedereen dacht dat die uitgestorven was, vertoont opnieuw tekenen van leven. De vulkaan bevindt zich in de Colli Albani, de heuvels op ongeveer 30 km van Rome. De laatste uitbarsting van deze vulkaan vond 36.000 jaar geleden plaats. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

Omdat er geen historische gegevens zijn van uitbarstingen, dacht men dat de vulkanische activiteit letterlijk uitgedoofd was. Onderzoekers meldden recent in het vakblad Geophysical Research Letters echter dat de vulkaan gemiddeld maar om de 31 000 jaar een eruptieve fase in gaat. De laatste uitbarsting dateert  van 36.000 jaar geleden. Hoewel de vulkaan daarmee dus 5.000 jaar over tijd is, is er nog geen reden voor paniek. Volgens specialisten zal hij nog ongeveer 1.000 jaar nodig hebben vooraleer er een echt destructieve uitbarsting kan plaatsvinden.

Het doet een beetje denken aan de Pompeii, het Italiaanse stadje nabij Napels dat 2.000 jaar geleden bedolven werd bij een uitbarsting van de Vesuvius. Hoewel het gevaar voor het centrum van Rome beperkt is, reiken de buitenwijken van de stad wel tot aan de voet van de vulkaan. Bij een uitbarsting zouden zij zwaar getroffen worden.

Wetenschappers werden opnieuw naar de berg getrokken na de aardbevingen in Rome tussen 1991 en 1995. Een ander voorteken voor het stilaan ontwaken van de vulkaan was een klein stoomgat dat verscheen naast een weg bij de Romeinse luchthaven Fiumicino. Onderzoek wees uit dat het land rond Colli Albani elk jaar twee millimeter stijgt. Dat wijst op een groeiende bel magma onder de oppervlakte. Die duwt de grond omhoog. Volgens experts zal de uitbarsting echter niet onaangekondigd komen. Vooraleer een echt destructieve uitbarsting kan gebeuren, zal er nog heel wat matige vulkanische activiteit zichtbaar worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s