Nymphaeum van Lucchina en Hypogeum van Ottavia open voor publiek

Het Nymphaeum van Lucchina, dat in 1990 in het noordwesten van Rome werd ontdekt, is sinds kort volledig gerestaureerd. Het werd zo goed mogelijk in zijn oude glorie hersteld. Goed nieuws is dat het nymphaeum vanaf nu na afspraak toegankelijk is voor bezoekers. In de ondergrondse gangen van de site bleven fraaie mozaïeken bewaard.

Vlakbij opende zopas ook een tweede archeologische site, namelijk het Hypogeum van Ottavia. Dit werd ontdekt in de jaren ’20 van de vorige eeuw en bleef vele jaren gesloten en onbekend voor het publiek. Omstreeks 1950 werd er namelijk een villa gebouwd bovenop de plek. Een gedeelte van de ondergrondse tombe werd in de derde eeuw getransformeerd tot een nymphaeum.

Een bezoek aan het kleine maar behoorlijk spectaculaire en zeer waardevolle Ninfeo della Lucchina in de zone Ottavia, in het noordwesten van Rome, kan telefonisch worden aangevraagd (tel. 06 477 883 36) en is bovendien gratis. De toegang bevindt zich achter een kleine deur in een heuveltje, volkomen verstopt voor wie er niet naar op zoek is.

Het monument bevindt zich vlakbij een secundaire route van de Via Trionfale. Het nymphaeum was zwaar beschadigd door waterinfiltratie maar de restauratie is schitterend geslaagd. De zeer mooie fresco’s uit de oudheid kregen wel een beschermende coating maar het zal echter niet gemakkelijk worden ze blijvend te beschermen tegen bacteriën, schimmels en vochtigheid.

Het Ipogeo degli Ottavi was een familiaal grafmonument. Hier moet zich de villa bevonden hebben van senator Octavius Felix. Ook zijn zesjarige dochter Octavia Paolina werd er begraven. Eén (digitaal) fresco toont het Elysium, bevolkt door spelende kinderen die rozen plukken. Het originele fresco werd destijds uit het hypogeum gehaald om verdere beschadiging te vermijden en bevindt zich nu in Palazzo Massimo, net als twee originele marmeren sarcofagen die hier werden gevonden.

Een hypogeum (of hypogaeum) is een onderaardse ruimte voor godsdienstige rituelen of begrafenissen. Het woord komt uit het Grieks, en wel van de termen hypo (= onder) en gaia (= aarde). Hypogea komen voor vanaf de vierde eeuw v. Chr. in Griekenland en in het aangrenzende Thracië, en ook in Magna Graecia (het door de Grieken gekoloniseerde gebied van Zuid-Italië).

Het Hal Saflieni Hypogeum op Malta is aangelegd in de periode tussen 4000 – 2500 v. Christus. Andere bekende hypogea bevinden zich in Paestum, Tarente en Capua.

In de Romeinse tijd werden ondergrondse begraafplaatsen en hypogea vaak samengevoegd tot grotere ondergrondse structuren. In dat geval spreken we niet meer van een hypogeum, maar van catacomben.

Klik op deze links voor de locatie:

Kaart 1
Kaart 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s