Symposium Romeinse kust op 12 september in Leiden

Specialisten op het gebied van Romeinse geschiedenis en archeologie van Nederland presenteren tijdens het symposium ‘Romeinse kust’ nieuwe inzichten en recente studies over de Nederlandse Noordzeekust in de Romeinse tijd. Deze ‘Romeinse kust’ strekte zich uit van Texel tot aan Zeeuws-Vlaanderen. Het symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden die op 25 september eindigt. Het symposium heeft plaats in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, op maandag 12 september van 12.30 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 9,5 euro (inclusief bezoek aan de tentoonstelling). Tickets zijn uitsluitend online te koop via deze link. Er is geen kaartenverkoop aan de kassa.

Eén van de centrale aandachtspunten tijdens het symposium is de relatie tussen de inheemse stammen en het Romeinse leger in de Romeinse kuststreek. Hoe reageerden de Friezen op de (kortstondige) vijandelijke bezetting van het gebied rond het huidige Velsen? Op welke wijze bedwongen de Romeinse machthebbers de civitas Cananefatium? En hoe integreerden de Frisiavones en Menapiërs met Romeinse bestuurlijke structuren? Recent onderzoek en nieuwe inzichten geven een mogelijk antwoord op deze vragen. Deels zijn die al verwerkt in het verhaal van de tentoonstelling Romeinse kust. Tijdens het symposium zullen de deelnemers enkele aspecten hiervan verder uitdiepen. Ook komen ideeën voor toekomstig onderzoek aan bod.

Aan het einde van de symposiumdag wordt tevens het nieuwe boekje ‘Romeinse kust’ van Tom Hazenberg gepresenteerd. Het is voor 9,95 euro te koop in de Museumshop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s