Topkunstwerken in Capitolijnse Musea

Toegegeven: de titel boven dit stukje is een beetje misleidend, want de Capitolijnse Musea bevatten natuurlijk al veel langer dan vandaag talloze kunstwerken van wereldniveau. Tot 27 november worden er daar nog 27 aan toegevoegd, dit onder de noemer La Misericordia nell’arte, een kunsttentoonstelling die werd opgezet naar aanleiding van het kerkelijke Jubeljaar dat momenteel aan de gang is. De gevolgen van het zogeheten Jaar van de Barmhartigheid zijn in heel wat musea en talrijke kerken in Rome zichtbaar, o.m. door het opzetten van speciale evenementen, het tonen van speciale kunstwerken of door het tijdelijk openstellen van een schatkamer of crypte die anders voor het publiek gesloten blijft. Wat in de Musei Capitolini wordt getoond is van grote klasse.

De ondertitel ‘Itinerario giubilare tra i Capolavori dei grandi Artisti Italiani’ verraadt het al. De zevenentwintig schilderijen en beeldhouwwerken die hier werden samengebracht tonen een kunstoverzicht van de Renaissance tot de achttiende eeuw. De kunstwerken zijn afkomstig uit de vaste collecties van de beste Italiaanse musea. Er is onder andere werk te zien van Guido Reni, Jacopo Bertoia, Piero della Francesca, Pietro Bernini (de vader van Gian Lorenzo Bernini), Pierre Subleyras en vele anderen.

Eén van de absolute topstukken is het doek dat Caravaggio schilderde voor Pio Monte della Misericordia in Napels in 1606-1607, bekend als de zeven werken van barmhartigheid. Het werd speciaal voor deze tentoonstelling tijdelijk van Napels naar Rome gehaald.

Het thema Barmhartigheid is in dit Jubeljaar natuurlijk niet toevallig gekozen. Het omvat de kern van het christelijke denken en was doorheen de eeuwen het onderwerp van talloze kunstwerken, gaande van schilderijen tot beeldhouwwerken, van gravures tot miniaturen, enz. De zeven werken van barmhartigheid zijn tot op heden een bron van inspiratie geweest in tal van kunstwerken en literatuur.

De titel van Mater Misericordiae (Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid) is zeer oud en werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt tussen de vijfde en de zesde eeuw en kende iconografisch een grote verspreiding tussen de veertiende en de vijftiende eeuw. Zes werken van barmhartigheid zijn voor het eerst door Christus beschreven in het evangelie van Mattheus: de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken verzorgen en de gevangenen bezoeken. Paus Innocentius III (1198-1216) voegde daar in het jaar 1207 een zevende werk aan toe: de doden begraven.

De tentoonstelling is samengesteld door Maria Grazia Bernardini en Mario Lolli Ghetti; het Wetenschappelijk Comité bestaat uit Claudio Parisi Presicce, Daniela Porro, Claudia Cieri Via, Anna Maria Guiducci, Rita Silvestrelli, Marco Bussagli en wordt voorgezeten door aartsbisschop Jean-Louis Bruguès, bibliothecaris van de Biblioteca Apostolica Vaticana en archivaris van het Archivio Segreto Vaticano. De tentoonstellingscatalogus wordt uitgegeven door Gangemi Editore.

Klik hier voor praktische informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.