Santa Maria Antiqua na 33 jaar weer open voor publiek bezoek

Sinds dit voorjaar is één van de grote blikvangers op het Forum Romanum de openstelling van de Santa Maria Antiqua, het oudste en belangrijkste christelijke monument op het Forum. Op de beroemde archeologische site openen regelmatig nieuwe delen, gebeuren en restauraties en wordt er ook nog altijd gegraven. In en rond de Santa Maria Antiqua gebeurden de voorbije dertig jaar talrijke wetenschappelijke onderzoeken en werd het vroegchristelijke heiligdom gerestaureerd. Vooral het opknappen van de fresco’s vroeg veel geduld. De speciale museale presentatie ter gelegenheid van de opening van de Santa Maria Antiqua is nog tot 11 november te bekijken. De site zelf blijft voortaan wel gewoon open en maakt deel uit van een bezoek aan het Forum Romanum.

De Santa Maria Antiqua werd opgericht in het midden van de zesde eeuw na Chr. en is een zeer goed voorbeeld van een vroegchristelijk heiligdom dat werd gebouwd op de resten van een bestaand heidens (lees: Romeins) gebouw, een praktijk die toen gebruikelijk was. Voor archeologen is het een droomgebouw omdat de culturele en stedelijke ontwikkeling van het Forum in de oudheid en in de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling hier bij elkaar worden gebracht en perfect te volgen zijn.

Voeg daarbij een unieke collectie muurschilderingen die werden vervaardigd tijdens de periode tussen de zesde en de late achtste eeuw en je beseft waarom iedere liefhebber van de oudheid hier met veel plezier een kijkje komt nemen. De fresco’s zijn overigens ongeëvenaard in Rome en waarschijnlijk ook elders. Ze zijn van het grootste belang om de ontwikkeling van de vroege middeleeuwse en de Byzantijnse kunst te begrijpen. Op het grondgebied van het voormalige Byzantijnse Rijk werden de meeste schilderijen immers vernietigd tijdens de Beeldenstorm in de achtste eeuw.

De kerk werd verlaten in de loop van de negende eeuw, een direct gevolg van de aardbeving in 847, toen het gebouw grotendeels werd bedolven. De kerk raakte vergeten en verdween voor meer dan duizend jaar jaar uit de publieke belangstelling tot archeoloog Giacomo Boni ze in 1900 herontdekte. Het interieur van het gebouw bleek nog grotendeels intact en had de inhoud van de oorspronkelijke kerk als een soort tijdscapsule bewaard. Omwille van de unieke muurschilderingen kreeg het gebouw al snel de bijnaam ‘Sixtijnse kapel van de middeleeuwen’.

De schilderijen weerspiegelen het begin van het christelijke geloof. Zij brengen hulde aan de kerkvaders en de heiligen van de eerste zes eeuwen, in het bijzonder de Maagd Maria. De kapel laat ook nu nog een monumentale indruk na. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe zij ooit geweest is. Dankzij lichteffecten worden de antieke schilderijen nu opnieuw tot leven gebracht. Bezoekers krijgen dankzij het gebruik van de nieuwste digitale projectietechnologie een goede indruk van wat één der meest populaire kerken uit het vroegchristelijke Rome was.

Alles samen gaat het om ongeveer 250 m² (gedeelten van) schilderingen. De speciale virtuele reconstructie en de digitale grafische presentatie die ter gelegenheid van de openstelling van de basilica werd gemaakt, is eveneens indrukwekkend. De bezoeker krijgt onder meer het oorspronkelijke kleurenpalet in de Santa Maria Antiqua te zien, wat resulteert in een visueel spektakel dat afwisselend de huidige en de oorspronkelijke toestand toont.

De projecties in de kapellen zijn zo mogelijk nog imposanter. De originele wandschilderingen zijn gewoon te bekijken tot plots het licht zachtjes dimt en de gerestaureerde fresco’s digitaal en in kleur opnieuw in hun oorspronkelijke toestand worden hersteld. De bezoeker krijgt op die manier een goede indruk van hoe het interieur van de Santa Maria Antiqua er destijds moet hebben uitgezien.

Na jarenlang onderzoek en talrijke restauraties krijgt het publiek nu eindelijk opnieuw de kans om kennis te maken met de oorspronkelijke architectuur en te proeven van de bijzondere sfeer in een kerkgebouw uit de eerste eeuwen van onze jaartelling. Een kaartje kopen voor het Forum Romanum / Palatijn / Colosseum volstaat. Als je vanaf de ingang aan de Via dei Fori Imperiali gewoon rechtdoor stapt, kom je al heel snel bij de Santa Maria Antiqua.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.