Zware aardbeving in midden-Italië

Italië is vanochtend om 3.36 u. getroffen door een zware aardbeving. De aardschok deed zich voor in de regio Umbrië, op 75 km ten zuidoosten van Perugia op eendiepte van ongeveer 10 km. Ze had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. De beving was voelbaar tot in Rome, zo’n 170 km verderop, waar de gebouwen twintig seconden lang trilden, mensen wakker werden en op straat kwamen. Het epicentrum lag in de buurt van Accumoli, in de provincie Rieti, in Lazio.  Een uur na de eerste aardbeving volgde nog een zware naschok met een kracht van 5.5 op de schaal van Richter. Ook daarna volgden nog een vijftigtal kleinere naschokken van 3 tot 4,2 op de Richterschaal.

Erg zwaar getroffen zijn Arquata del Tronto, Pescara del Tronto, Posta, Accumoli en Amatrice. In het laatste stadje is zowat de helft van de huizen met de grond gelijk gemaakt. De elektriciteit is uitgevallen, er zijn gaslekken, verschillende wegen in en naar de getroffen dorpen zijn afgesloten. In Accumoli staat een brug op instorten. Het ziekenhuis van Amandola is ernstig beschadigd. De klokkentoren van Castelluccio di Norcia is ingestort. Zelfs in  Gualdo en Mogliano zijn huizen getroffen. In het bergmassief Gran Sassa werd een aardverschuiving gemeld.

De getroffen regio is er een met veel kleine bergdorpjes, waar veel huizen geïsoleerd liggen in de heuvels. De exacte omvang van de aardbeving zal dus pas de komende uren en dagen duidelijk worden. Nu al is geweten dat er minstens twintig doden zijn. Een heleboel gebouwen zijn verwoest en er zouden vele mensen onder het puin liggen. Er is voorlopig sprake van een honderdtal vermisten. Het aantal slachtoffers zal dus waarschijnlijk nog flink oplopen. De Italiaanse regering heeft hulpdiensten gestuurd. Zowel vanuit Lazio, Abruzzo, Toscane en Marche zijn brandweerteams op weg naar de getroffen zone. Ook de civiele bescherming is ingezet. In ziekenhuizen in Rome arriveren de eerste gewonden uit Amatrice.

Italië krijgt regelmatig te maken met aardbevingen. In 2009 vielen bij een aardbeving in de provincie l’Aquila meer dan 300 doden. De noordelijke regio Emilia-Romagna kreeg in mei 2012 te maken met twee hevige bevingen op tien dagen tijd, waarbij 23 mensen omkwamen. De aardbeving van deze ochtend zou in omvang vergelijkbaar zijn met deze van l’Aquila.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.