Zware naschokken teisteren centrum Italië

Het centrum van Italië is deze namiddag om 14.36 u. opgeschrikt door een nieuwe zware aardschok met een kracht van 4.9 op de schaal van Richter. De beving, die ook nu weer werd gevoeld tot in het centrum van Rome, zorgde voor nieuwe instortingen en bijkomend leed in de streek ten noordoosten van Rome die gisterennacht al zeer zwaar werd getroffen door een krachtige aardschok van 6.2. Ook vanochtend om 5.17 u. was er al een zware naschok met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter geweest. Volgens deskundigen zijn naschokken niet ongewoon. Ter vergelijking: de aardbeving die de omgeving van l’Aquila in 2009 trof had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Daar werden tot vier dagen na de aardbeving nog naschokken geregistreerd met een kracht van 4 tot 5.

Bij daglicht vanochtend werd de ware omvang van de ramp pas goed duidelijk. Verschillende bergdorpen zijn grotendeels verwoest. Het dodenaantal is op dit moment opgelopen tot 250 mensen; ongeveer 270 gewonden worden verzorgd in ziekenhuizen. In l’Aquila vielen zeven jaar geleden 295 doden. Van de dodelijke slachtoffers werden er tot nog toe 184 geteld in Amatrice, 46 in Arquata del Tronto en 11 in Accumoli. Zowat 270 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen maar dat aantal stijgt elk uur.

Het aantal doden zal vrijwel zeker nog oplopen want er worden nog altijd mensen vermist. Er liggen vermoedelijk nog tientallen mensen onder het puin en hun kansen op overleving dalen met de minuut. Het officiêle bevolkingsaantal van Amatrice bedraagt telt 2.650 inwoners. Het is echter nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen nog vermist zijn. In de zomer verblijven namelijk veel meer mensen in de pittoreske Italiaanse dorpen, waardoor het zeer moeilijk is om uit te maken hoeveel mensen er juist aanwezig waren op het moment van de aardbeving.

Er verblijven ook heel wat toeristen in de getroffen regio. Er zijn minstens acht buitenlanders bij de slachtoffers. De buitenlandse slachtoffers zijn drie Britten, twee Roemenen, een Spanjaard, een Canadees en een Salvadoraan. Bij de slachtoffers zijn ook heel wat kinderen. In de vakantiemaand augustus keren vele gezinnen vaak terug naar hun thuisdorp, waar hun grootouders of familie meestal nog wonen. Vooral Amatrice, vorig jaar nog verkozen tot een van de mooiste dorpjes van Italië, is een populaire vakantiebestemming voor inwoners van Rome.

Italië heeft de grote middelen ingezet en stuurde een team van 5.400 reddingswerkers naar de getroffen regio. Die zijn er tot nog toe in geslaagd om 215 mensen levend onder het puin vandaan te halen. Een speciaal team is ondertussen ook begonnen met het legen van het Lago di  Scandarello, een kunstmatig stuwmeer in de provincie Rieti. Het water voedt de hydro-elektrische centrale van Scandarello. Het meer is ongeveer 41 m diep en is afgesloten met een reusachtige dam van 55 m hoog en 3 km lang. De dam werd gebouwd in 1924. Als de damwand zou scheuren en het water vrijkomt, zou de overstroming een ongekende ramp veroorzaken. Langs de Valle del Tronto wonen duizenden mensen die in dat geval allemaal zouden te maken krijgen met een enorme watervloed. Om de terugtocht van hun leger te dekken wilden Duitse nazi’s in 1944 deze dam opblazen met 56 ton explosieven. Een aantal dappere burgers van Amatrice konden die actie toen verhinderen.

In de nasleep van de verwoestende aardbeving stellen vakmensen voor om oudere gebouwen die geen historische waarde hebben zo snel mogelijk af te breken. Experts wijten de rampzalige gevolgen en het hoge aantal slachtoffers gedeeltelijk aan de slechte toestand waarin vele oudere gebouwen verkeren. Maar nu blijkt dat ook nieuwe en relatief nieuwe woningen zijn ingestort. Het parket van  Rieti is reeds een onderzoek begonnen om na te gaan hoe het komt dat recentelijk vernieuwde gebouwen toch zijn ingestort. Woedende bewoners van het getroffen gebied wijzen de goede vriendschapsbanden tussen politici en bouwondernemers aan als mede-oorzaak. Een probleem is dat Italië amper aardbevingsbestendige nieuwbouw heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.