Pasta all’Amatriciana eten als hulp voor slachtoffers aardbeving

Amatrice, het dorpje waar tot nog toe het grootste aantal slachtoffers van de zware aardbeving van eergisteren vielen, is een stadje in de Italiaanse provincie Rieti (regio Lazio) en telt 2.650 inwoners. Slachtoffers van de aardbeving krijgen in Italië steun uit culinaire hoek. Momenteel hebben al ruim 700 restaurants in Italië laten weten een deel van de opbrengst af te staan als hulp voor de getroffen regio als een klant een pasta all’Amatriciana bestelt. De saus waarmee de pasta all’Amatriciana wordt geserveerd komt, zoals de naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit Amatrice. Inwoners van het dorpje worden amatriciani geheten.

Een pasta all’Amatriciana is wereldwijd bekend en staat ook in vele Belgische en Nederlandse restaurants op de kaart. De actie krijgt wellicht ook in deze landen navolging. Het restaurant van Jamie Oliver in Rotterdam meldde alvast een week lang 2 euro over te zullen maken aan het Italiaanse Rode Kruis voor elke pasta all’Amatriciana die in de zaak wordt verkocht. Een landelijk gecoördineerde actie is er nog niet in België of Nederland. ACLI, een organisatie die Italiaanse verenigingen groepeert uit heel België, opent vandaag een rekeningnummer waarop wie wil kan storten. Op pasta-acties is het voorlopig nog wachten.

Restaurants die dergelijke initiatieven (willen) nemen en klanten die het steunen, moeten zich er wel van verzekeren dat het geld bij de juiste mensen of organisatie terecht komt. Indien je persoonlijk mensen uit de regio kent is het nog beter deze indien mogelijk te contacteren om na te gaan waaraan financiële hulp eventueel kan worden besteed of wie dit kan coördineren.

Amatrice, vorig jaar nog verkozen als één van de mooiste dorpjes van Italië, is door de aardbeving van eergisteren grotendeels verwoest. De eerste aardbeving legde twee derde van het dorp in puin, de meer dan 500 naschokken, waaronder enkele zeer zware, deden de rest. Meer dan 250 mensen zijn omgekomen, terwijl vrijwel niemand nog een dak boven zijn hoofd heeft. Mogelijk liggen nog tientallen mensen onder het puin. Amatrice grenst aan de volgende gemeenten: Accumoli, Campotosto, Cittareale, Cortino, Crognaleto, Montereale, Rocca Santa Maria en Valle Castellana.

Volgens de officiële site van Amatrice telt de saus zes ingrediënten zonder dewelke het gerecht de naam all’amatriciana niet waardig is: varkenswangen, witte wijn, gepelde San Marzano-tomaten, peper, chilipeper en pecorino-kaas. Zijn oorsprong vindt het in de zeventiende eeuw, toen schaapherders in het dorp kaas en varkenswangen kwamen verkopen en het gerecht prepareerden in een ijzeren pan. Echter zonder de tomaten en de chili, die pas werden toegevoegd aan het einde van de achttiende eeuw. In de loop der eeuwen werd er geëxperimenteerd, toegevoegd en gevarieerd met de pasta. Het toevoegen van look of ui kan niet volgens de meeste koks. Dat is zelfs op het randje van beledigend, is te horen in Ristorante Matricianella aan de Via del Leone in Rome dat zich specialiseert in pasta all’Amatriciana.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.