Een reis naar de onzichtbare steden van Rome

Rome is een historische microkosmos waar de geschiedenis en de aanwezigheid van de mens alomtegenwoordig merkbaar en tastbaar zijn. Ooit was de stad het centrum van de wereld maar ook vandaag leeft en bruist Rome volop. Bezoekers en toeristen haasten zich langs de voornaamste bezienswaardigheden, sommigen durven al eens afwijken van de gangbare paden en ontdekken dan verrassende pleintjes, straten en gebouwen. Maar Rome heeft ook heel wat plekken die volkomen afgesloten zijn van de buitenwereld en waar zelden of nooit nog mensen komen.

Over die onzichtbare plekjes in Rome (je zou ze kunnen omschrijven als ministadjes in de echte stad) die uitgestoten zijn door het stedelijke weefsel en er vaak desolaat en verlaten uitzien, maakte Carmelo Battaglia het indrukwekkende filmpje Viaggio nelle città invisibili di Roma dat bijna vier minuten duurt.

De plaatsen waar werd gefilmd liggen er soms bij als een maanlandschap of zouden een prachtig decor vormen voor een film over hoe de stad er na een kernramp zou uitzien. In veel gevallen waren het vroeger plaatsen waar hectische en drukke activiteiten plaatsvonden. Sommige sites uit het filmpje werden nooit afgewerkt. Mensen leven er niet meer en ook de dieren lijken verdwenen.

De film voert de toeschouwer naar plaatsen zoals de onvoltooide Città dello Sport in Tor Vergata, het verlaten Stadio Flaminio, de Gasometro, het Corviale-complex aan de Via Poggio Verde, de vroegere renbaan Tor di Valle, de in onbruik geraakte complexen Z2 en Z3 aan Piazza dei Navigatori, het experimentele Casa Albero, enz. Ooit werden ze beschouwd als fraaie staaltjes van architectuur, vandaag zijn het verwaarloosde dode plekken, vaak al letterlijk afgebrokkeld in de loop der tijden. Ook dit is Rome.

Carmelo Battaglia heeft al die sites bij elkaar gebracht in één filmpje. Hij bezocht en filmde ze allemaal in een periode van vier maanden. Het was voor de filmmaker niet altijd even gemakkelijk om overal toegang te verkrijgen. De regisseur maakte om de 5 tot 40 seconden een opname en verwerkte al die beelden in de eindmontage.

H et filmpje zelf is in zwart-wit, wat het samen met de voortdurende sprongen tussen licht en schaduw eigenlijk nog indrukwekkender maakt. Het is in ieder geval een uniek tijdsdocument van Rome, want ooit zullen deze sites van staal en beton onherroepelijk verdwijnen of plaats maken voor een nieuw stadsontwikkelingsproject.

Viaggio nelle città invisibili di Roma
Regie: Carmelo Battaglia, met medewerking van Pasquale Battaglia
Muziek: Hans Zimmer

Klik hier (Vimeo) of hier (YouTube) om het filmpje te bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.