Italië wil aardbevinggevoelige regio’s beter bestand maken tegen aardschokken

De Italiaanse regering vraagt een afwijking op de Europese begrotingsregels om de gebouwen in de aardbevingsgevoelige regio’s in het land meer bestand tegen aardschokken te kunnen maken. Zo’n programma zou enkele miljarden euro kosten. Italië wil de seismische risico’s aanpakken met investeringen. De kostprijs om de schade van de aardbeving van afgelopen week te herstellen, is nog niet bepaald. Het prijskaartje lijkt echter in de miljarden euro te lopen, terwijl de werkzaamheden ook verschillende jaren zullen duren. Meer dan de helft van de particuliere woningen in het land voldoet niet aan de normen om aardbevingen te weerstaan. De gebouwen in de gebieden met het hoogste risico op die veiligheidsnormen brengen, zou bijna 36 miljard euro kosten, zo becijferde de nationale ingenieursraad.

De regels van de Europese Unie, die landen van de eurozone dwingen om begrotingen in evenwicht na te streven, bevatten al verschillende uitzonderingen, zoals uitgaven voor noodhulp en reconstructie na natuurrampen. Rome zou die clausule willen uitbreiden om de kosten voor de preventie van aardbevingen te dekken, verklaarde Claudio De Vincenti, ondersecretaris in het kabinet van premier Matteo Renzi, in een interview met de krant Il Messaggero. Ook vóór de ramp van vorige dinsdag werd verwacht dat de regering van Renzi een versoepeling van de Europese fiscale regels zou vragen om de haperende economie te stimuleren.

De bekende Italiaanse architect Renzo Piano (die in Rome het Auditorium of Parco della Musica ontwierp) kreeg van de regering reeds de vraag of hij wil optreden als adviseur voor het uittekenen van een megaproject dat de inwoners beter moet beschermen tegen aardbevingen. Daarvoor moeten honderdduizenden gebouwen langs heel het Apennijnen-gebergte in midden-Italië worden aangepakt, een project dat minstens vijftig jaar zal duren en twee tot drie generaties zal omvatten. Het is duidelijk dat Italië dergelijke kosten niet alleen kan dragen, maar premier Renzi  vermeldt niet waar het geld voor een dergelijk project vandaan zou moeten komen. Europa kan een stuk subsidiêren, maar uiteraard niet tot in het oneindige.

De voormalige Italiaanse premier en voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, pleitte in dezelfde krant voor een dertigjarenplan voor zijn land. In het aardbevingsgevoelige gebied is volgens Prodi ‘zonder verstand en voorzienigheid gebouwd’. Prodi eist concrete regels voor programma’s en financiële middelen en duidelijke verantwoordelijkheden van de staat, regio’s en gemeenten.

Intussen stromen de donaties binnen voor de gebieden die door de aardbeving zijn getroffen. In heel Italië maar ook in het buitenland worden acties georganiseerd. De Italiaanse civiele bescherming (Protezione Civile) zei dat een campagne om geld op te halen via sms 9,6 miljoen euro opleverde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.