Spaar je geld en drink gratis water in Rome

Traditiegetrouw is het in deze periode snikheet in Rome (zaterdag gaat het kwik weer vlotjes naar de 34-35 °C) en dagelijks worden er in de stad dan ook vele duizenden flesjes water verkocht. We hebben het hier een hele tijd geleden al eens eerder gemeld: maak gebruik van de talrijke nasoni, de typische drinkfonteintjes van Rome en koop liefst ook nog een herbruikbaar eco-waterflesje.

Turismo Roma heeft die flesjes enkele jaren geleden op de markt gebracht, maar zijn vreemd genoeg nog steeds niet echt ingeburgerd bij toeristen en inwoners. Ze zijn nochtans gemakkelijk mee te nemen: je kan ze na gebruik zelfs gewoon oprollen en wegstoppen en ze zijn behoorlijk stevig. Ons exemplaar gaat toch al een jaar of vier mee. En voor de aankoopprijs (2 euro) hoef je het zeker niet te laten.

Rome heeft het grote geluk te beschikken over talrijke drinkfonteintjes, de zogenaamde nasoni of neuzen, cilindervormige waterverschaffers die je op haast elke straathoek en elk plein aantreft. Nasoni worden zo genoemd omwille van de typische gebogen ijzeren tuit, die een beetje lijkt op een grote neus. Dankzij deze fonteintjes is er in de hele stad steeds een overvloed van heerlijk, fris water beschikbaar en hoef je eigenlijk nooit water te kopen.

Sommige mensen schrikken ervoor terug om daarvan te proeven, maar er is geen enkele reden om dat niet te doen. Het water dat uit de nasoni stroomt behoort tot het beste en zuiverste drinkwater dat er bestaat. De kwaliteit ervan wordt overigens voortdurend gecontroleerd en op een hete zomerdag zijn de vele drinkfonteintjes een dankbare bron om jezelf letterlijk aan te laven.

Het toeristisch-culturele bedrijf Zètema, dat onder de vleugels van het stadsbestuur opereert, bracht enkele jaren geleden een handige en nuttige gadget op de markt: een hervulbare plastic fles die eigenlijk zou moeten omarmd worden door elke toerist. Na gebruik kan je ze desgewenst kan opvouwen. Het plooibare waterzakje kost slechts 2 euro. Je kan ze kopen in de stedelijke bibliotheken, in de meeste museumwinkels en bij sommige toeristische informatiepunten, ondermeer deze aan de Via dei Fori Imperiali.

Op de fles staat het logo van Rome afgedrukt, samen met het opschrift ‘Acqua di Roma Capitale’ en tekeningen van het Colosseum en een Romeins aquaduct. Zo kan je deze nuttige gadget later ook nog beschouwen als een souvenir van Rome. Het is bovendien een nuttig, mooi en goedkoop geschenkje voor andere Romereizigers die thuis ongeduldig zitten wachten op hun volgende trip.

Onderzoek heeft uigewezen dat de gemiddelde toerist in Rome op een doorsnee dag 2,2 flessen water per dag verbruikt. Op warme dagen worden dat vier tot vijf flessen. Toeristen die zich een eco-waterfles aanschaffen steken dus niet alleen heel wat geld op zak, het betekent ook een gigantische vermindering van de afvalberg, zelfs indien slechts een fractie van de bezoekers de ecofles zou gebruiken.

In grotere winkels valt de prijs van een flesje water om mee te nemen nog enigszins mee, in een bar betaal je al gauw 1,5 euro voor een half litertje maar aan sommige kraampjes op het toeristische circuit (de zogenaamde ‘camion bars’, durft men al snel 3 tot 4 euro vragen voor hetzelfde flesje.

Ook voor wie liever bruisend water drinkt, is er nu een oplossing. Sinds vorig jaar zijn er op enkele locaties ook toestellen beschikbaar die gratis koolzuurhoudend water verstrekken aan inwoners en toeristen. Een populaire locatie is de metro-uitgang aan het Colosseum. Rome wil dat er tegen eind dit jaar een honderdtal van dergelijke toestellen in gebruik zijn, waarvan ongeveer zestig in het historische centrum en de periferie van Rome, en een veertigtal elders in de provincie.

In tegenstelling tot de klassieke ‘nasoni’, de drinkwaterfonteintjes die je overal in de Romeinse straten aantreft (en die uiteraard gewoon blijven bestaan), kan het waterverbruik van deze moderne toestellen perfect worden gemeten. De water- en energiemaatschappij ACEA (Azienda Comunale Energia e Ambiente) meldt een gemiddeld verbruik van ongeveer duizend liter per dag en per toestel, waarvan 71% koolzuurhoudend. Op erg warme dagen stijgt dat volume met zowat een derde.

De toestellen ontvangen net als de nasoni water uit de Romeinse aquaducten, dat via microfilters en een ultraviolet systeem wordt gereinigd, gekoeld en tenslotte in Rome arriveert. Voor de burgers in Rome zou de installatie van deze drinkwatertoestellen een besparing van minstens 130 euro per jaar kunnen opleveren, op voorwaarde dat ze geen water in flessen meer kopen. Met zo’n voorziening in de buurt, is het dus eigenlijk inderdaad niet meer nodig om zelf nog water aan te kopen, je kan je eigen flessen vullen. Rome mikt uiteraard ook op de miljoenen toeristen en hoopt met het initiatief ook de enorme afvalberg plastic flessen te verkleinen met ongeveer 1.800 tot 2.000 ton per jaar.

Eén van de oudste drinkwaterfonteintjes dateert uit 1872 en bevindt zich op Piazza della Rotonda, vóór het Pantheon. De meeste zijn gemaakt van gietijzer al bestaan er ook nog modellen uit travertijn. Zeldzame exemplaren uit de beginjaren zijn de fonteintjes met drie tuiten, zoals er bijvoorbeeld in de Via della Cordonata nog steeds eentje staat. De fonteintjes zijn ondergronds verbonden met een waterleidingnetwerk van zowat 130 km.

De ongeveer 16.000 m³ drinkwater die dagelijks via de kleine drinkfonteinen naar buiten wordt gestuwd gaat niet verloren. Het water wordt gerecupereerd en nadien gebruikt in de tuinbouw, door wasserijen en voor andere doeleinden waarvoor het – niet langer drinkbare – water nuttig kan zijn. Jaarlijks worden aan de Romeinse nasoni zowat 250.000 testen uitgevoerd om na te gaan of de waterkwaliteit nog steeds perfect is.

Volgens een onafhankelijk onderzoek in 35 steden behoort het Romeinse drinkwater, ook het gewone leidingwater, tot het beste van het land. Het onderzoek gebeurde door de vereniging Altroconsumo volgens diverse kwaliteitsparameters. Ondermeer de aanwezigheid van calcium, fluoriden en sulfaten werd nagegaan, evenals de hardheid van het water en de aanwezigheid van verontreinigende stoffen, pesticiden en metalen. Rome krijgt voor het stedelijke drinkwater een bijzonder goed rapport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.