Het palazzo van Albert en Paola in Rome

In Rome was het een publiek geheim, maar tot de krant Het Nieuwsblad op basis van een bericht in het Franstalige tijdschrift Le Soir Magazine er een tijdje geleden een artikel aan wijdde, wist haast niemand dat de vorige Belgische koning Albert (82) en koningin Paola (78) in het historische centrum eigenaar zijn van een mooie palazzo in een relatief rustige omgeving.

Het gaat om de woning waar Paola een groot gedeelte van haar jeugd heeft doorgebracht. Sinds de troonswisseling brengen ze er een aanzienlijk deel van het jaar door, al zijn ze vooral in de warme zomermaanden ook vaak met hun jacht op tocht doorheen de Middellandse, Tyrreense en Ionische zee.

Het grote gebouw bevindt zich op de kruising van de Via Jacopo Peri en de Via Gregorio Allegri, vlakbij de noordoostelijke ingang van de Villa Borghese en op een paar honderd meter van de Galleria Borghese. Een gedeelte van het gebouw wordt verhuurd aan een bedrijf.

De krant citeert in het artikel ook Ivano die aan de parkingang van Villa Borghese een kiosk uitbaat. Volgens hem zijn Albert en Paola trouwe klanten en komen ze regelmatig een koffie of een fruitsapje drinken, alleen of met vrienden.

Paola Ruffo di Calabria, huwde in 1959 met prins Albert van België, prins van Luik en werd na diens eedaflegging als koning in 1993 de zesde koningin der Belgen.
Paola is afkomstig uit het eeuwenoude Italiaanse adellijk geslacht Ruffo di Calabria en is de jongste van zeven kinderen.

Haar vader was Fulco Ruffo di Calabria, de zesde hertog van Guardia-Lombardije, die een oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog was en lid van de Italiaanse Senaat onder Benito Mussolini. Diens moeder (en dus Paola’s grootmoeder) was een Belgische, Laura Mosselman du Chenoy.

Een aantal voorouders van koningin Paola zijn afkomstig uit Nederland en België. De grootmoeder van Laura Mosselman was Petronella Joanna Muts geboren in Breda. Zij was de dochter van een Nederlandse arts. Een aanzienlijk deel van de voorouders van koningin Paola zijn dus in Nederland te vinden, en niet in Italië.

Paola’s moeder was Luisa Gazelli. Haar broer Augusto liet het leven in de zeeslag bij Pescara. Zijn lichaam werd nooit gevonden. De familie was koningsgezind, dus moest Paola tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken in een klooster van de augustinessen. Daar waren de kinderen veilig, omdat het klooster onder hoge bescherming stond van de paus.

Haar vader overleed toen Paola acht jaar oud was. Zijn weduwe moest vanaf toen alleen vijf kinderen grootbrengen. Paola bracht haar jeugd, na de oorlog, grotendeels door in Rome, waar ze haar klassieke humaniora (afdeling Grieks/Latijnse) afrondde. Ze studeerde op internaat en bracht veel tijd door met haar moeder.

In 1958 leerde de 21-jarige Paola de 24-jarige Belgische prins Albert, broer van koning Boudewijn, kennen rondom de kroningsplechtigheid van paus Johannes XXIII. Op 2 juli 1959 trouwde het paar in Brussel. Filip (15 april 1960, de huidige Belgische koning), Astrid (5 juni 1962) en Laurent (19 oktober 1963).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s