Leuven eet pasta all’amatriciana als steun voor slachtoffers aardbeving

Vorige week contacteerde S.P.Q.R. de Italiaanse restaurants in het Leuvense met een verzoek om steun voor de slachtoffers van de zware aardbeving die op 24 augustus midden-Italië teisterde en die zelfs tot in Rome werd gevoeld. Erg zwaar getroffen zijn Arquata del Tronto, Pescara del Tronto, Posta, Accumoli en Amatrice. Dit laatste dorpje werd vorig jaar nog verkozen tot één van de mooiste dorpjes van Italië.

Slachtoffers van de aardbeving krijgen in Italië steun uit culinaire hoek. Honderden restaurants staan een gedeelte van hun opbrengst af als hulp voor de getroffen regio als een klant een pasta all’amatriciana bestelt. De saus waarmee de pasta all’amatriciana wordt geserveerd komt, zoals de naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit Amatrice. Inwoners van het dorpje worden amatriciani genoemd. Een pasta all’amatriciana is wereldwijd bekend en staat ook in vele Belgische en Nederlandse restaurants op de kaart.

Volgens de officiële site van Amatrice telt de saus zes ingrediënten zonder dewelke het gerecht de naam all’amatriciana niet waardig is: varkenswangen, witte wijn, gepelde San Marzano-tomaten, peper, chilipeper en pecorino-kaas. Zijn oorsprong vindt het in de zeventiende eeuw, toen schaapherders in het dorp kaas en varkenswangen kwamen verkopen en het gerecht prepareerden in een ijzeren pan. Echter zonder de tomaten en de chili, die pas werden toegevoegd aan het einde van de achttiende eeuw. In de loop der eeuwen werd er geëxperimenteerd, toegevoegd en gevarieerd met de pasta. Het toevoegen van look of ui kan niet volgens de meeste koks. Dat is zelfs op het randje van beledigend, is te horen in Romeinse culinaire kringen.

Met de bedoeling een handje toe te steken, namen al vele Italiaanse restaurants het initiatief om een pasta all’amatriciana op de kaart te zetten en 2 euro per geserveerde pasta te storten voor de hulpverlening die op gang kwam na de aardbeving.

Wij vroegen of ook de Italiaanse restaurants in het Leuvense met een soortgelijk initiatief wilden uitpakken, om daarmee een kleine maar ongetwijfeld broodnodige bijdrage voor de slachtoffers van de recente aardbeving bij elkaar te krijgen. We vroegen hen 2 euro per verkochte pasta te storten op rekening BE32 0689 3023 7202, op naam van de COM.IT.ES. Dit is een rekening die werd geopend door de Italiaanse gemeenschap in Limburg, waarin we het volste vertrouwen hebben dat het verzamelde geld via die weg op de juiste bestemming komt.

Twee restaurants (Etna Trattoria en PepeNero ) reageerden positief op onze vraag en zijn inmiddels al met behoorlijk veel succes gestart met een actie.

Etna Trattoria (Tiensestraat 123, 3000 Leuven) zet tot eind september een pasta all’Amatriciana op de kaart en stort 2 euro door naar het hulpfonds voor de aardbevingslachtoffers.

Pepe Nero (Muntstraat 19, 3000 Leuven) biedt twee gerechten aan: een spaghetti all’amatriciana (16 euro) en een pizza Amatrice (14 euro). Deze zullen tot eind september als actiegerechten worden gepresenteerd. Per verkocht gerecht gaat 2 euro naar de actie.

Etna Trattoria en PepeNero zullen ons eind september, na afloop van de actie, melden hoeveel ze verkochten en hoeveel de actie heeft opgebracht.

Restaurant Baracca (Tiensestraat 34, 3000 Leuven) was reeds vóór onze vraag op eigen initiatief begonnen met een steunproject.

Ook ristorante Rossi (Standonckstraat 2, 3000 Leuven) biedt uit solidariteit met Amatrice en de omliggende dorpen sinds 30 augustus gedurende een jaar elke dag een pasta ll’amatriciana aan, waarbij voor elke verkochte portie 2 euro naar de wederopbouw van de verwoeste dorpen zal gaan.

De Italiaanse winkel Gigi by Zoff (Mechelsestraat 34, 3000 Leuven) verkoopt kant-en-klare pakketten om je eigen bucatini all’amatriciana mee te maken. Per verkocht pakket wordt 2 euro gestort aan het Italiaanse Rode Kruis.

Italië-liefhebbers met honger weten de komende dagen en weken dus waar ze moeten smullen!

Stuur dit bericht naar zoveel mogelijk vrienden!

 

 • Etna Trattoria
  Tiensestraat 123, 3000 Leuven
  tel. 016 65 18 73
  tel. 0494 37 73 44
  etna.leuven@gmail.com
  http://restaurantetnaleuven.be
  Openingsuren:
  Maandag 17:30-22:00
  Dinsdag 11:30-14:30 en van 17:30-22:00
  Woensdag 11:30-14:30 en van 17:30-22:00
  Donderdag 11:30-14:30 en van 17:30-22:00
  Vrijdag 11:30-14:30 en van 17:30-22:00
  Zaterdag 17:30-22:00
  Zondag gesloten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.