Jaardag Pro Petri Sede op 17 september in IJsselstein

De afdeling Nederland van het verbond Pro Petri Sede viert op zaterdag 17 september viert haar Jaardag in IJsselstein met een bijeenkomst in het Fulcotheater en een eucharistieviering in de Basiliek, waarbij de bisschop van Breda, Mgr. Jan Liesen, de hoofdcelebrant zal zijn. Het verbond Pro Petri Sede werd in 1871 opgericht als bond van oud-zoeaven, strijders die tussen 1860 en 1870 in dienst van paus Pius IX vochten voor de bedreigde kerkelijke staat. Ondanks de steun van de door de Paus opgeroepen Pauselijke Zoeaven, waaronder 3.200 Nederlandse vrijwilligers, werd Rome in 1870 door Italiaanse troepen ingenomen.

Teruggekeerd in hun land stichtten de vrijwilligers het verbond Pro Petri Sede (Ter verdediging van de zetel van Petrus). Steun aan de paus is nog steeds de belangrijkste doelstelling van het verbond, dat ook de herinnering levendig wil houden aan de pauselijke zouaven. Van oudsher zijn veel afstammelingen van deze zouaven lid van het verbond, naast pauselijk gedecoreerden en andere belangstellenden. De huidige vereniging met deze naam heeft ongeveer negenhonderd leden, allen dragers van een pauselijke onderscheiding. Het verbond is gelieerd met het Zouavenmuseum in Oudenbosch in Noord-Brabant. Eén van haar activiteiten is de tweejaarlijkse organisatie van een bedevaart naar Rome. 

Pro Petri Sede viert haar Jaardag in Oudenbosch of in een andere stad met een Basiliek. Dit jaar is dus IJsselstein aan de beurt. Ook uit IJsselstein en omgeving kwamen zouaven. Uit de Lopikerwaard kwamen in totaal 34 zouaven. Twaalf van hen waren in IJsselstein geboren of woonden in IJsselstein toen zij naar Rome vertrokken. Johannes van Vuuren uit Benschop overleed in een militair hospitaal in Rome. De anderen keerden heelhuids terug. De eucharistieviering in de Basiliek begint om 11 uur en wordt opgeluisterd door een garde van ‘pauselijke zouaven’ met hellebaarden in de oorspronkelijke kledij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.