Reis naar de breuklijn tussen het West- en Oost-Romeinse rijk

De Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) organiseert in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) en de Romevereniging S.P.Q.R. een elfdaagse archeologische en culturele reis in Albanië langs de breuklijn tussen het West- en Oost-Romeinse Rijk Van zaterdag 29 april 2017 tot en met dinsdag 9 mei 2017.

De begeleiding van deze reis gebeurt door S.P.Q.R.-lid Georges Stienlet, reisbegeleider Alumni Lovanienses Albanië, Macedonië en Montenegro. Een lijvige syllabus met documentatie, plannen en historische achtergrondinformatie van alle bezochte plaatsen, opgesteld door Georges Stienlet, zal beschikbaar zijn.

Albanië is een onontdekte parel met een zeer rijk antiek en middeleeuws archeologisch patrimonium. Tot voor kort was het een gesloten en raadselachtig land, Shqipëria: het land van de adelaar.

Deze unieke reis wordt aangeboden voor ongeveer 1.900 euro all-in in tweepersoonskamer (bij 25 deelnemers) tot ongeveer 1.975 euro all-in (bij 20 deelnemers). Het supplement voor een eenpersoonskamer (beperkt aantal beschikbaar) bedraagt ongeveer 300 euro. De reis is gepland voor de eerste helft van mei 2017. Voor Albanië is enkel een identiteitskaart nodig die nog zes maanden geldig is.

Inbegrepen in de prijs zijn de lijnvluchten, de luchthaventaksen, de accommodatie in vier- en vijfsterrenhotels, vol pension (avondmaal van dag 1 tot en met de lunch op dag 11); begeleiding; Engelstalige gids gedurende de reis, transport ter plaatse per luxe-autocar; bezoeken en inkomgelden zoals vermeld; fooien; btw- en garantiestelsel.

Niet-inbegrepen zijn dranken en persoonlijke uitgaven; annuleringsverzekering of bijstandsverzekering; extra service die niet staat bij ‘inbegrepen’. De prijs van een annulerings- en bijstandsverzekering bedraagt bij 25 deelnemers in een tweepersoonskamer ± 120 euro – in een eenpersoonskamer ± 135 euro, bij 20 deelnemers respectievelijk ± 124 en ± 139 euro.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk!
Inschrijven kan tot 30 november 2016.

De deelnemers betalen na de reisbevestiging in de loop van december 2016 een voorschot.

PROGRAMMA

Dag 1: Brussel – Tirana – Shkodër

Vertrek vanuit Brussel met Austrian Airlines om 10 u. naar Tirana (tussenstop in Wenen). Aankomst Tirana 14.30 u. Kennismaking met lokale gids. Wij rijden onmiddellijk naar het katholieke noorden van Albanië, naar Shkodër, aan het gelijknamige meer. Aan de rechterzijde wordt de horizon begrensd door de donkere bergen van de Mirdieten, het land van de wetten van de bloedwraak: de eeuwenoude Kanun. Bezoek aan Marubi Fototheek (unieke verzameling foto’s over alle aspecten van Albanië vanaf midden 19de eeuw tot aan WO II) en doen een korte stadswandeling. Bezoek aan de kathedraal van de Heilige Stefanus (als er tijd rest). Overnachting in Hotel Grand Europa te Shkodër. Diner in traditioneel restaurant Tradita.

Dag 2: Shkodër – Lezhë – Krujë

Vertrek Shkodër. Kort bezoek aan de Ottomaanse Messi Brug (zoals de beroemde – recent herbouwde – brug van Mostar). Bezoek in de omgeving aan de machtige Rozafa citadel (Illyrische Akropolis van het antieke Scutari) met een prachtig uitzicht op de Loden Moskee. We rijden naar de twee historische hoofdsteden van Albanië en wandelen meteen door de Albanese geschiedenis: Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Ottomanen en Skipetaren. Stop in Lezhë (Lissus) voor een bezoek aan de burcht-Akropolis, aan de Skanderberg-site en lunch. Verder naar Krujë, de Middeleeuwse hoofdstad van het toenmalige Albanië. Overnachting in Hotel Panorama te Krujë.

Dag 3: Krujë – Durrës

Bezoek citadel met historisch Skanderberg-museum en etnografisch museum in het traditioneel Toptani-huis. Na lunch een stop in Albanopolis (Illyrische site, Laat-Romeinse stad) en verder naar Durrës (Epidamnus – Dyrrachium – Durazzo). Overnachting in hotel Adriatik te Durrës.

Dag 4: Durrës – Berat

Bezoek aan de oude stadskern binnen de Byzantijnse muur, het amfitheater, het nieuw archeologisch museum. Lunch in Durrës (restaurant aan het strand). Verder naar Berat (Antipatreia): bezoek citadel met Onufri museum en Byzantijnse kerkjes. Overnachting in hotel White City te Berat.

Dag 5: Berat – Gjirokaster

Vertrek Berat naar Byllis (bezoek site en lunch ter plaatse). Verder via Tepelani (korte halte aan het kasteel van Ali Pasja) naar de site van Antigoneia. Overnachting in Gjirokaster (UNESCO) in Hotel Cajupi.

Dag 6: Gjirokaster – Saranda

Vertrek Gjirokaster naar Hadrianopolis (site), via Mesopotam (klooster met bijzondere architectuur) naar Phoinike (site, hoofdstad van het antieke Chaonië). Overnachting in Saranda, Hotel Butrint.

Dag 7: Saranda – Vlorë

Uitgebreid bezoek aan site en archeologisch museum van Butrinton (natuurpark). Lunch in Ksamil (nabijgelegen vissersdorp). Rit langs de Ionische kust, met onderweg bezoek aan de site van Orikum in de prachtige baai van Vlora. Overnachting in Vlorë, hotel Partner.

Dag 8: Vlorë – Elbasan – Pogradec

Uitgebreid bezoek aan de site en archeologisch museum Apollonia. Onderweg korte halte aan Byzantijns klooster van Ardenica. Lunch in Elbasan (in oude stadskern binnen de muren van het legioensfort Scampe). Langs de Via Egnatia (verlenging van de Via Appia in de Balkan, zie kaartje hieronder) naar Pogradec aan het meer van Ohrid in Macedonië (antieke Lychnidus). Overnachting in hotel Millenium Tushemist.

Dag 9: Pogradec – Korçë – Pogradec

Rit naar Korçë (klein archeologisch museum-prehistorie en museum Middeleeuwse kunst) en bezoek aan Voskopoja (Moschopolis), eertijds de belangrijkste stad in de westelijke Balkan en nu een ingeslapen bergdorp. Lunch in Korçë en terugrit (als er tijd overblijft een toer rond het mooie Prespameer met tal van oude Byzantijnse kerkjes) naar Hotel Millenium.

Dag 10: Pogradec – Tirana

Vertrek in Pogradec via vissersdorp Lin (oude Acropolis) langs de Hellenistische Illyrische koningsnecropolen te Selcë en Pshtmë en terug langs de Via Egnatia. Lunch (in Belgisch restaurant) aan de voet van de burcht van Petrela. Aankomst in Hotel Rogner in Tirana. Standswandeling met oog voor de Italiaans fascistische architectuur en afsluitend diner in aanwezigheid van Albanese archeologen.

Dag 11: Tirana

Bezoek Nationaal Historisch Museum. Lunch. Vertrek luchthaven Tirana 15 u. Vlucht naar Brussel via Wenen. Aankomst Brussel 19 u.

Het reisprogramma kan nog licht gewijzigd worden tijdens de effectieve boekingen.

LAAT ONS UW DEELNAME SNEL WETEN: vóór 30 november 2016

via avra.secretaris@gmail.com of telefonisch via 0496 507 206 (Kathy Sas)

Veel sites in dit uniek reisprogramma zijn ondertussen UNESCO-Werelderfgoed.

Mis deze reis dus zeker niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.