Toeristenbelasting levert Rome 123 miljoen euro op

De toeristenbelasting die sinds 2011 in Rome moet worden betaald, heeft vorig jaar 123 miljoen euro inkomsten opgeleverd. Federalberghi Roma, de vereniging van hoteluitbaters, die zich in de hoofdstad steeds heeft verzet tegen de taks, vindt de bijdrage die de toeristen moeten betalen te duur. Volgens de vereniging zouden er op z’n minst twee verschillende tarieven moeten zijn: eentje voor het historische centrum en een tweede voor gebieden die in de periferie van Rome liggen. Nu wordt er geen enkel onderscheid gemaakt. Vorig jaar betoogden de Romeinse hotelhouders nog tegen de toeristentaks.

Voor een nacht in een driesterrenhotel of een agriturismo betaal je 4 euro verblijfsbelasting, in een luxehotel loopt dat op tot 7 euro, een nacht in een bed & breakfast kost 3,5 euro extra en een nachtje kamperen levert de stad 2 euro op.

De vergoeding geldt voor elke doorgebrachte nacht tot een maximum van tien dagen (vijf dagen voor campings). Het geld vloeit rechtstreeks naar de stadskas en moet integraal worden bestemd voor het verbeteren van de toeristische diensten en infrastructuur.

Een opbrengst van 123 miljoen euro is natuurlijk heel aardig, maar met een stadsschuld die de 13 miljard euro benadert, is het maar een schijntje. Al zijn alle beetjes natuurlijk meer dan welkom. Uit verschillende hoeken klinkt nu kritiek dat Rome het opgehaalde toeristengeld niet zou besteden aan het verbeteren van de toeristische infrastructuur maar dat het louter dient om de vrijwel bodemloze stadskas te vullen.

Italiaanse steden mogen sinds 2007 een toeristentaks invoeren. De maatregel werd gelanceerd om het begrotingsplan 2007 van de centrumlinkse regering van de toenmalige premier Romano Prodi te doen kloppen. De taks is optioneel, het mag, maar het moet niet. Florence, Venetië en wat later ook Rome hebben de belasting op overnachtingen vrij snel ingevoerd en ondertussen soms al een paar keer aangepast. Sommige steden weigeren de taks te heffen uit schrik toeristen te verliezen.

Van alle steden in Italië brengt de belasting in Rome het meest op. De stad heeft natuurlijk ook het grootste aantal toeristen, maar de tarieven liggen er ook het hoogst. De opbrengst bedraagt in Rome dubbel zoveel dan bv. Milaan, een stad die ‘slechts’ 61 miljoen euro ophaalt. Bovendien kende Milaan vorig jaar een uitzonderlijke toestroom van vele miljoenen extra toeristen die een kijkje kwamen nemen op de wereldtentoonstelling. Venetië en Florence halen vier keer minder verblijfsbelasting op dan Rome. Logeren in hartje Venetië kost tussen de 2 en 5 euro per nacht extra, in Florence betaal je 1 tot 5 euro.

Terzijde nog dit: Rome lijkt duur maar Brussel heft met bedragen tussen de 2,15 en 8,75 euro per persoon en per nacht gemiddeld de duurste toeristentaks van alle Europese steden. Amsterdam en Berlijn innen een toeristenbelasting die 5 procent van de kamerprijs bedraagt. Ook hier gaat het om een tarief per persoon en per nacht. Barcelona is met een tarief tussen 75 cent en 2,5 euro dan weer goedkoper en in Praag betaal je slechts 60 cent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.