Restauratie Mausoleum van Augustus blijft onwaarschijnlijk lang aanslepen

Nadat de Rekenkamer recent al kritiek had op de overeenkomsten die Rome sloot voor de restauratie van het Colosseum en burgemeester Virginia Raggi de voorbije weken kreeg af te rekenen met allerlei problemen, waaronder een afvalcrisis (waarbij zeer snel 18 miljoen euro extra moest worden gevonden voor het onderhoud van de metro, geld dat sneller dan verwacht werd opgesoupeerd of gewoon verdween, dat is nog niet duidelijk), buigt de Rekenkamer zich nu ook over het dossier rond het Mausoleum van Augustus. Voor de restauratie van dat monument werden al miljoenen euro’s toegekend, maar het geld is nooit gebruikt.

Het Mausoleum van keizer Augustus, een site in het midden van de stad, ligt er al vele jaren verwaarloosd bij. Het is nochtans een druk bezocht gebied, o.m. de Ara Pacis ligt er vlakbij. Plannen voor een totale restauratie van zowel het mausoleum als de omgeving rond het monument ontstonden al in 2011 en werden in 2012 voorgesteld. Prima op tijd, zo leek het, om de werkzaamheden af te ronden tegen 2014, het jaar waarin allerlei evenementen en tentoonstellingen werden gepland naar aanleiding van het feit dat keizer Augustus dan precies 2000 jaar geleden overleden was.

Niet zo in Rome. De evenementen zijn er geweest, maar het restauratieproject raakte nooit op gang. De totale kostprijs van de werkzaamheden werd (vier jaar geleden) geraamd op 12 miljoen euro, waarvan ongeveer een derde zou gefinancierd worden door de stad Rome, nog eens een derde door het Ministerie en voor de rest werd gerekend op particuliere sponsors.

Het dossier bleef een hele tijd aanslepen, maar uiteindelijk trokken zowel de stadskas als de hogere overheid in 2013 samen 4,275 miljoen euro uit voor het project. Er volgde nog beter nieuws. In oktober vorig jaar trad de Fondazione Telecom naar voor als privésponsor met een bijdrage van maar liefst 6 miljoen euro. De Fondazione Telecom zou ook instaan voor de realisatie van het multimedia-gedeelte in het vernieuwde mausoleum. Daarmee stond niets nog de restauratie van het monument in de weg.

Niet zo in Rome. Er werd, na lang aarzelen en heel wat discussies wel een datum geprikt: de start van de werkzaamheden werd eind vorig jaar aangekondigd voor januari 2016. De restauratie zou dan in het voorjaar van 2017 kunnen voltooid zijn, waarna onmiddellijk daarna de heraanleg van de omgeving zou kunnen volgen. Het hele project zou dan voltooid zijn in het najaar van 2017. Maar de werken zijn nooit begonnen.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat Rome een groot aantal “abnormale inschrijvingen” van aannemers heeft ontvangen. Abnormaal betekent in dit geval dat veel concurrerende aannemingsbedrijven fors afwijkende prijzen hebben ingediend. In een aantal gevallen was er een verschil met 42% ten opzichte van het ramingsbedrag.

Daarnaast zouden sommige bedrijven in december vorig jaar aan bepaalde diensten en ambtenaren een korting van 69% beloofd hebben indien ze de werken mochten uitvoeren. Over de veel lagere kwaliteit die het gevolg zou zijn van dergelijke dumpingprijzen werd met geen woord gerept.

Kortom, het leek alsof de Mafia Capitale nog altijd in volle glorie actief was en in feite nooit is weg geweest. Het is trouwens niet erg duidelijk wat er inmiddels met de toegekende subsidies en bijdragen gebeurde: werden de miljoenen opzijgezet voor het project, of zijn ze verdwenen? De Rekenkamer zoekt het uit.

Het gevolg van al die manipulaties en vertragingen is dat nu zowel de Rekenkamer als de anti-corruptie autoriteiten, zich met het dossier gaan bemoeien. Er gaan ook stemmen op om aannemers die onrealistische voorstellen doen (veel te hoge of veel te lage prijzen) voortaan op een zwarte lijst te plaatsen. Ondertussen blijft het Mausoleum van Augustus er droevig bijliggen.

Het is eigenlijk ondenkbaar dat de laatste rustplaats van één der belangrijkste en meest bekende figuren uit de geschiedenis, vandaag gedegradeerd is tot een met onkruid en vuilnis bezaaide plek, een schuiloord voor daklozen en een hondentoilet.

Het zal waarschijnlijk ooit weleens in orde komen. Maar deadlines halen of een planning volgen zijn in Rome echter nooit prioriteiten geweest. Vooral voorspellingen inzake de voltooiing van bouwprojecten moeten in de eeuwige stad met een stevige dosis argwaan worden bekeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.