Ex-president Carlo Azeglio Ciampi (95) overleden

De Italiaanse ex-president Carlo Azeglio Ciampi is gisteren op 95-jarige leeftijd overleden. Als president (1999-2006) botste hij regelmatig met de toenmalige premier Silvio Berlusconi. Ciampi weigerde bij herhaling wetten te ondertekenen omdat die volgens hem de grondwet dreigden te ondermijnen. Hij keerde zich bijvoorbeeld tegen Berlusconi’s pogingen om de macht van het Openbaar Ministerie in te perken.

Ciampi werd in 1920 geboren in Livorno. Hij studeerde filosofie en rechten en ging in 1946 aan de slag bij de centrale bank. Hij schopte het in 1979 tot gouverneur, een functie die hij tot 1993 bleef uitvoeren. Ciampi nam ontslag om op zijn 72ste in de politiek te stappen. Hij werd premier, als eerste niet-parlementslid, maar hield het na een jaar al voor bekeken. Met zijn ervaring als centraal bankier kreeg Ciampi in de daaropvolgende regeringen de kans zich te bewijzen als minister van Financiën. Hij bereidde onder andere de invoering van de euro voor en leverde een felle strijd om de Italiaanse schuldenberg af te bouwen.

Dankzij zijn succesvolle beleid werd Ciampi in 1999 verkozen tot president. Bij het Italiaanse volk was hij zeer geliefd. De Italianen noemden hem hun ‘presidente con anima’, een president met een ziel. Hij werd geroemd om zijn eenvoud, rust en integriteit. Hij werd op 15 mei 2006 opgevolgd door Giorgio Napolitano, die toen ook al 80 jaar was. Die bleef president tot 14 januari 2015. De toen hoogbejaarde Napolitano (87) werd op 3 februari 2015 opgevolgd door de Siciliaan Sergio Mattarella.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.