Een wandeling door mini-Italië

Wil je eens heel snel doorheen heel Italië wandelen en tegelijk toch genieten van de honderden architecturale parels en monumenten in de verschillende regio’s? Dat kan in het themapark Italia in Miniatura in Rimini. Er staan 273 nauwkeurig nagebootste miniaturen opgesteld van monumenten, beroemde historische plaatsen en gebouwen uit heel Italië en bij uitbreiding de wereld. Het themapark is populair bij scholieren maar er komen bezoekers van alle leeftijden. Rome is hier uiteraard goed vertegenwoordigd. Bekende Romeinse toppers zoals het Colosseum en de Trevifontein ontbreken niet.

Het park combineert cultuur, onderwijs, spanning en plezier en opende reeds op 4 juli 1970 de deuren. Sindsdien bleef het systematisch groeien. Vandaag omvat het zo’n 85.000 m². Ieder jaar bezoeken ongeveer 400.000 mensen Italia in Miniatura. Het centrale gedeelte van het park bestaat uit 273 Italiaanse en Europese architectonische wonderen, nauwkeurig gereproduceerd op schaal, temidden van spectaculair groen, bestaande uit 10.000 planten en 5.000 bomen.

Het idee voor Italia in Miniatura ontstond in de tweede helft van de jaren ’60, toen Ivo Rambaldi in het buitenland een soortgelijk park zag. Hij droomde ervan om in zijn eigen land, de plaats van vele monumenten en architecturaal erfgoed, de mooiste Italiaanse trekpleisters in miniatuur samen te brengen. Rambaldi zocht lang naar het juiste materiaal om zijn objecten mee te realiseren. De miniaturen zouden immers permanent aan de weerselementen worden blootgesteld. Hout was te bederfelijk, metaal en kunststof voldeden evenmin en polyurethaan bleek te worden opgegeten door de eenden! De keuze viel uiteindelijk op kunsthars, materiaal dat in alle gewenste vormen kon worden ontwikkeld.

Rambaldi stelde een team samen van veertien technici, twee landmeters en twee hoogleraren en reisde meer dan 27.000 km. De ploeg bezocht persoonlijk en letterlijk met de meter in de hand kerken, pleinen, bruggen en monumenten. Het team maakte meer dan 6.000 foto’s, tekeningen en kaarten. Na drie jaar hard werken en 300 miljoen lire armer, opende Italia Miniatura op 4 juli 1970 de deuren. Er stonden toen vijftig miniaturen op een totale oppervlakte van 20.000 m².

Sinds die dag heeft het park tot op heden meer dan 30 miljoen bezoekers verwelkomd. De droom van Ivo Rambaldi is vandaag uitgegroeid tot een zakelijke onderneming. Twee jaar geleden is Italia in Miniatura toegetreden tot de groep Costa Edutainment, die nog andere parken beheert.

Italia in Miniatura
Via Popilia 239 – 47922 Viserba di Rimini (RN), Italia
info@italiainminiatura.com
www.italiainminiatura.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.