Rome trekt kandidatuur Olympische Spelen 2024 definitief in

Zoals we op 21 juni reeds schreven trekt Rome zich nu ook officieel terug als kandidaatstad voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024. In tegenstelling tot haar voorgangers, ziet burgemeester Virginia Raggi het niet zitten dat een stad met een schuldenlast van bijna 13 miljard euro, minstens 5,3 miljard euro zou moeten uitgeven om de Spelen te kunnen organiseren.

Raggi vindt dat complete grootheidswaanzin en stelt dat het geld veel beter kan worden geïnvesteerd in propere straten en betere wegeninfrastructuur. De burgemeester weigert zich dan nog uit te spreken over de rol die de maffia in een dergelijke miljardenzaak zou gaan spelen. De jongste jaren werd duidelijk dat de maffia niet enkel in Palermo of Napels te situeren is, maar dat het grote misdaadgeld in Rome wordt verdiend.

De stad sukkelde recent van het ene corruptieschandaal naar het andere en het einde lijkt nog niet in zicht. In het megaproces rond de ‘Mafia Capitale’ dat momenteel aan de gang is, staan talrijke hoge ambtenaren, ondernemers en zelfs een voormalige Romeinse burgemeester terecht.

Het grootste deel van de beklaagden zijn echter aannemers (of stromannen van bouwfirma’s) die forse steekpenningen betaalden om veel te duur geraamde bouwprojecten voor een veel te lage biedprijs binnen te halen. De enorme bouwwerken en de vele renovaties en de miljarden euro’s die onlosmakelijk verbonden zijn met de organisatie van de Olympische Spelen, zullen voor  bepaalde louche figuren onweerstaanbaar zijn, vermoedt Virginia Raggi.

Officieel staat de Italiaanse regering nog altijd achter de kandidatuur voor de organisatie, maar zonder de steun van de stad Rome is het ondenkbaar dat de Spelen in Italië worden georganiseerd. De Spelen van 2024 zijn overigens nu al bekend als de Spelen die niemand wil.

Dat begon in het Amerikaanse Boston, de stad die zijn officiële kandidatuur introk na protesten van de lokale bevolking. De ‘No Boston Olympics’-campagne kreeg niet veel later een vervolg in Duitsland, met een heuse ‘NOlympia’-campagne in Hamburg. Die stad trok zich uiteindelijk terug na een negatief referendum.

Voor de nee-stemmers weegt meestal het financiële argument het zwaarst. De organisatie van een olympiade gaat traditioneel gepaard met een enorme kostenexplosie. Met ook het afhaken van Rome zijn nu (op papier) alleen nog Parijs, Boedapest en Los Angeles in de race voor 2024.

Maar de kandidatuur van Boedapest wordt overschaduwd door de vluchtelingenkwestie in het land en Parijs heeft momenteel niet veel zin in (de veiligheidsmaatregelen rond) een sportevenement dat een doelwit zou kunnen zijn voor terreuraanslagen.

In september volgend jaar wordt definitief beslist in welke stad de Spelen zullen plaatsvinden, maar enkel Los Angeles lijkt nog een ernstige kandidaat. In 2020 is Tokio de gaststad voor de Olympische Spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.