Referendum beslist op 4 december over lot van premier Renzi

De Italianen stemmen op 4 december over de grootste grondwetshervorming sinds de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de belangrijkste uitdaging waar de Italiaanse premier Matteo Renzi voor staat. Als zijn hervorming wordt afgekeurd door de bevolking, stapt Renzi op, zo maakte hij eerder al bekend. Met de hervorming worden de rechten van de tweede kamer, de senaat, sterk ingeperkt. Op dit moment hebben beide kamers van het Italiaanse parlement evenveel rechten. Renzi meent dat regeren zo sneller en efficiënter zal kunnen. Critici voeren dan weer aan dat de regering met deze hervorming te veel macht krijgt.

De uitkomst van het referendum bepaalt niet alleen Renzi’s toekomst, maar kan ook destabiliserende gevolgen hebben voor de Europese Unie. Als de hervormingen verworpen worden, is de kans op een regeringscrisis groot, met een onzekere uitkomst. Mogelijk komen er dan vervroegde verkiezingen in 2017. Die kunnen de Vijfsterrenbeweging, die Italië uit de eurozone wil halen, aan de macht brengen. In de opiniepeilingen houden het ja- en het nee-kamp elkaar in evenwicht.

Wat Renzi ook niet helpt is dat de Italiaanse economie na een korte heropleving weer lijkt te stagneren. In het tweede kwartaal was er voor het eerst in bijna 2,5 jaar weer een nulgroei. Daardoor worstelt Italië nu nog altijd met de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis van 2008. Andere Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland, België en Nederland, staan er ondertussen weer een stuk beter voor. De conjuncturele stilstand staat in schril contrast met de economische voorspoed die Renzi zijn kiezers steeds voorhoudt. ‘Groei, groei, groei. Dat is mijn prioriteit, mijn droom en mijn nachtmerrie’, zei hij onlangs nog. (Bron: De Tijd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s