Archeologen vinden Romeinse munten in Japan

Tijdens een opgraving in het Katsurenkasteel in Okinawa (Japan), hebben archeologen enkele spectaculaire vondsten gedaan, waaronder een zwaard en de restanten van een samuraiharnas. De onderzoekers stonden echter perplex toen ze vlakbij deze artefacten ook vier koperen munten uit de Romeinse oudheid ontdekten. Hun eerste hypothese was dat iemand een grap met hen uithaalde, maar verder onderzoek toonde aan dat de munten en de vindplaats authentiek zijn. Ze dateren uit de vierde eeuw na Chr.

Het ontwerp en details van de munt zijn moeilijk te herkennen omdat het koperen oppervlak van de munten sterk is afgesleten. Vermoedelijk zijn ze lange tijd gebruikt of bewaard geweest vooraleer ze in de bodem terechtkwamen.  Onderzoek met röntgenstralen aan de Okinawa International University maakten het hoofd van keizer Constantijn I opnieuw zichtbaar, waardoor de munten dus te dateren zijn in de vierde eeuw na Christus.

De raad van Onderwijs van de stad Uruma die de ontdekking bekend maakte kan niet verklaren hoe de Romeinse munten in Japan beland zijn. Het Katsurenkasteel was wel een belangrijke schakel in de handel met China en andere Aziatische landen, maar van een link met Europa was nooit eerder sprake. Het Japanse kasteel werd bovendien pas in de twaalfde eeuw gebouwd, dus de munten moeten eeuwenlang gebruikt of bewaard zijn vooraleer ze daar terecht kwamen.

De archeologen die de opgraving uitvoeren, denken dat de munten gebruikt zijn langs handelsroutes tussen Europa en Azië. Iedere keer kwamen ze iets dichter bij hun eindbestemming. Vanuit Katsuren werd in de veertiende en vijftiende eeuw veel gehandeld met China. Zo zouden de munten uiteindelijk in Japan terecht zijn gekomen. De archeologen zullen de Romeinse munten verder onderzoeken in de hoop iets over de geschiedenis van deze betaalmiddelen te ontdekken. Daarbij wordt vooral gekeken naar zaken die vlak naast de munten lagen, waaronder Chinese munten en objecten van Chinees aardewerk. Wellicht waren die gekocht met de munten, of zaten de munten daarin. Onderzoek en meer analyses moeten dat duidelijk maken.

“Dit is een zeer bizarre maar erg interessante vondst. We denken niet dat er een directe link heeft bestaan tussen het Romeinse Rijk en Katsuren, maar deze ontdekking bevestigt wel dat deze regio handelsrelaties had met de rest van Azië”, vertelden Masaki Yokou van de Onderwijsraad van Uruma en archeoloog Hiroyuki Miyagi, die de munten ontdekte aan de nieuwszender CNN. Na de ontdekking van de Romeinse munten, zijn op dezelfde site overigens ook nog zes munten uit het Ottomaanse Rijk gevonden. Volgens de inscriptie op één van deze geldstukken dateren ze uit 1687.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s